Dragi politiki: Put your money where your mouth is!

Članek slika

Usmerjati gnev proti kapitalu v deželi, kjer je največji kapitalist "socialna" država in njene institucije, je tako skrajno pokvarjeno, da je hkrati žalostno. V Sloveniji imamo predvsem majhne pokojninske sklade in "ponzi shemo", ki jo imenujemo prvi pokojninski steber. Ravno zato je klofuta finančnih trgov več kot realna, predvsem pa dovolj zgodnja, da se kaj ukrene. Preden izrečete eno obljubo, dragi politiki, put your money where your mouth is!

Minuli teden sta zagotovo zaznamovali dve dogajanji - prva predvolilna soočenja bodočih vodij slovenske države in dogajanje na evrskem trgu državnih obveznic. Medtem ko so nam politiki postregli s številnimi predvolilnimi obljubami, so nam trgi postregli s krepko zaušnico. Zahtevana donosnost do dospetja, vračunana v tržni tečaj 10-letne evro obveznice Republike Slovenije, je v petek presegla 7 odstotkov.

Gre za raven, ki je nekatere manjše in na srečo v tistem trenutku bolj zadolžene države od Slovenije prisilila, da poiščejo pomoč pri državah evra in institucijah Evropske unije.

Del soodgovornih je hitro našel velik del razlogov za dogajanje v težavah naše sosede Italije. Osebno menim, da omenjeni razlog ni na vrhu seznama. Na prvo mesto sodi nesposobnost političnih voditeljev in socialnih partnerjev, da sprejemajo težke in seveda nepriljubljene odločitve. Zato se raje odločijo za odlaganje odločitev in s tem stanje močno poslabšajo. Točno to se je zgodilo na področju reform pokojninskega sistema in trga dela ter s stanjem bančnega sistema, ki je vse bolj okužen s slabimi posojili in se mu v določeni meri obeta podržavljenje ali pa insolventnost. Usmerjati gnev proti kapitalu v deželi, kjer je največji kapitalist "socialna" država in njene institucije, je tako skrajno pokvarjeno, da je hkrati žalostno.

Na drugo mesto pa sodi spoznanje trgov, da Slovenija, kar zadeva stanje razvitosti finančnega in ekonomskega sistema, sploh ni razvita država, kot bi to pričakovali od članice OECD, temveč tako imenovani robni trg, kateremu vladajo protekcionistični samoupravni ekonomsko-finančni neandertalci. Za robne trge, ki so del manj razvite širše skupine trgov v razvoju, namreč velja pravilo, da se močni pritiski na kreditne pribitke in javne finance pojavijo takrat, ko dolg sektorja države preseže pas med 40 in 50 odstotki bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko se težave v razvitih gospodarstvih pojavijo, ko se delež dolga v BDP znajde v pasu med 80 in 100 odstotki. Razvite države so namreč manj odvisne od tujih virov financiranja proračuna, ker imajo predvsem tudi močno mrežo finančnih institucij kapitalskega trga, kjer so na prvem mestu pokojninski skladi, ki financirajo proračun z nakupi domačih državnih obveznic. V Sloveniji imamo predvsem majhne pokojninske sklade in "ponzi shemo", ki jo imenujemo prvi pokojninski steber.


Vir slike: Dnevnik.si, KD Skladi

Ravno zato je klofuta finančnih trgov več kot realna, predvsem pa dovolj zgodnja, da se kaj ukrene. Vsi gospodje politiki, ki brez zadržkov danes obljubljajo recept za rešitev slovenskih gospodarskih težav in s tem težav javnih financ, pa so, če verjamejo svojim besedam, že danes zmagovalci. Zakaj? Če danes kupijo desetletne slovenske državne obveznice na trgu, lahko v povprečju ustvarijo 7-odstotno povprečno letno donosnost do dospetja v desetih letih, s čimer utegnejo (če malo poenostavimo in upoštevamo enako stopnjo reinvesticije kuponov), skoraj podvojiti svoj vložek.

Preden izrečete eno obljubo, dragi politiki: Put your money where your mouth is!*

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Bodo velike ribe razdražile bika?

11.10.2010

A. Grahek