Kaj lahko pričakujemo v prihodnje?

November 2011

Članek slika

Za nami je eden boljših oktobrov v zgodovini ob tem, da je oktober že nasploh mesec z nadpovprečno visokimi donosi. Prvi dnevi novembra pa so pokazali, da je samo pričakovanje rešitve evropskega problema veliko bolj pozitivno vplivalo na trg kot sama rešitev. Napovedovanje prihodnjega gibanja inštrumentov kapitalskega trga vse bolj prehaja v napovedovanje političnih preobratov, salt in prevalov.

Za nami je eden boljših oktobrov v zgodovini ob tem, da je oktober že nasploh mesec z nadpovprečno visokimi donosi. Ameriški delniški indeks S&P 500 je v dolarjih zrasel za 10,8 %, medtem ko je globalni delniški indeks S&P Global 1200 v evrih zrasel za 6,6 %. Glavnina razlike med donosoma je nastala zaradi krepitve evra, ki je zmanjšala donos neevrskih naložb.

Kljub rešitvi Grčije je dokončen razplet precej nejasen

Prvi dnevi novembra so pokazali, da je samo pričakovanje rešitve evropskega problema veliko bolj pozitivno vplivalo na trg kot sama rešitev. Npr. zahtevan donos na enoletni grški dolg je v enem tednu zrasel s 144 % na 212 %, v vmesnem času pa je bila objavljena »rešitev«! Trg očitno ne verjame v 50-% odpis grškega dolga, s čimer naj bi se »vsi« strinjali. Prepričani so, da je lahko rešitev, napisana na papirju z vsemi podrobnostmi, veliko slabša in zato tudi obveznice kotirajo zgolj na tretjini nominalne vrednosti. Torej kljub rešitvi Grčije je dokončen razplet precej nejasen.

Italija v središču pozornosti

Naslednja država s tako velikim dolgom, da si pravzaprav do nedavnega nismo upali niti omenjati njenega imena in bankrota v istem stavku, Italija, je zdaj v središču pozornosti. Njihov dolg je večji od grškega za šestkrat in znaša 1.900 milijard evrov. Zahtevani donos na njihove 10-letne obveznice je v prvih dneh novembra presegel 7%, kar je enostavno preveč za redno servisiranje dolga. Napihnjeni Evropski sklad za finančno stabilnost (EFSF), ki naj bi po novem imel udarno moč 1.000 milijard evrov, izgleda majhen ob naraščajočih obrestih za italijanski dolg.

Napovedovanje gibanja kapitalskega trga prehaja v napovedovanje političnih preobratov

Napovedovanje prihodnjega gibanja inštrumentov kapitalskega trga vse bolj prehaja v napovedovanje političnih preobratov, salt in prevalov. Kakšna so razmerja sil v parlamentu, ali ima vlada podporo za ukrepe, ali se Nemčija in Francija strinjata itd.

V podobnem okolju se že vseskozi nahajamo tudi napovedovalci prodaje državnega premoženja v Sloveniji. Ponovno je aktualna prodaja Mercatorja, kjer so prodajalci za posel, kupci prav tako, a verjetnost realizacije posla je še vedno le 50:50. Do prodaj prenekaterega podjetja bo vseeno prišlo, podjetja na borzi kotirajo po ugodnih cenah, le kdaj se bo to zgodilo, je zelo težko vedeti. Vemo pa, da se do oblikovanja nove vlade ne bo zgodilo nič.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kaj lahko pričakujemo v prihodnje?

09.02.2011

G. Krajnc