Različne poti Evrope in ZDA

Situacija, ki ne koristi že tako šibkemu okrevanju

Članek slika

Trend gibanj iz minulega meseca se je nadaljeval tudi v minulem tednu. Delniški trgi so rasli, vrednost dolarja je upadala, rasla pa je cena zlata. Glavna skrb trenutno ostaja zelo različna pot evropske in ameriške ekonomske politike, kar se kaže v večjih valutnih gibanjih.

Trend gibanj iz minulega meseca se je nadaljeval tudi v minulem tednu

Delniški trgi so rasli, vrednost dolarja je upadala, rasla pa je cena zlata. MSCI World je zrasel za 2,2 odstotka, MSCI EM pa za 1,4 odstotka. Začele so se tudi prve objave rezultatov. Korejski Samsung Electronics je pokazal na težave v tehnološkem sektorju, saj so bile marže slabše od pričakovanj. Pri tem analitiki ocenjujejo, da bi v tehnologiji lahko bilo slabo tudi naslednje, četrto četrtletje. Alcoa je po drugi strani pozitivno presenetila analitike, pri čemer je pozitivna tudi dinamika na področju prihodkov, ne le dobička.

Različne poti Evrope in ZDA

Glavna skrb trenutno ostaja zelo različna pot evropske in ameriške ekonomske politike, kar se kaže v večjih valutnih gibanjih. Če se bo tako nadaljevalo, bi znalo to povzročiti še dodatno škodo že tako šibkemu gospodarskemu okrevanju. Argumenti so sicer na obeh straneh, po eni strani gospodarstva trenutno še naprej potrebujejo veliko spodbude, na drugi strani pa zagotovo vse višja zadolžitev držav ni dobra novica za našo prihodnost. A tu imajo dober argument ekonomisti, ki pravijo, da je tudi pri državi investicija eno, poraba pa drugo. Slednje je še kako aktualno tudi v Sloveniji. V tem trenutku tako lahko vlagatelji na delniške trge le upajo, da bodo države še naprej zagotavljale ekspanzivno ekonomsko politiko, in sicer prek številnih investicij v infrastrukturo in razvoj, a obenem prihranile z večjo racionalizacijo administracije ter omejevanjem stroškov.

SBI TOP praktično na dnu seznama svetovnih indeksov

Na domačem trgu je SBI TOP v minulem tednu dosegel 1,5-odstotni upad. Z vidika novic ni nič novega, le Gorenje je začelo drugi krog dokapitalizacije. V prvem krogu je bilo vplačanih 308.437 delnic v skupni vrednosti 4,1 milijona evrov ali, drugače povedano, 16,43 odstotka razpoložljivih dodatnih delnic. Pri tem velja omeniti, da ima Gorenje trenutno to nesrečo, da na Ljubljanski borzi in pri slovenskih vlagateljih že nekaj časa vlada apatija in nezainteresiranost. To je zelo razvidno tudi ob primerjavi gibanja različnih svetovnih delniških indeksov od 9. marca 2009 in od 12. oktobra 2007 dalje, torej od dna in vrha ameriškega indeksa S&P 500. Omenjeni indeks se tako trenutno nahaja 71,6 odstotka višje od dna in 25,7 odstotka nižje od vrha. Za nemški DAX so številke zelo podobne, in sicer 69,2 odstotka višje in 22,3 odstotka nižje. Popolnoma drugačno sliko kaže slovenski trg, saj beleži upad od navedenih datumov za 5,8 in 72,1 odstotka, praktično na dnu seznama svetovnih indeksov glede navedenih donosov. Kot zanimivost: visoko leteč je indeks v Šrilanki, saj je krepko nad nivoji od obeh navedenih datumov, in sicer za 165 in 321 odstotkov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Rezultati nad pričakovanji, napovedi slabše

02.11.2010

S. Stanovnik