Tečaji so nekoliko ozelenili

Članek slika

Negativen sentiment, nizka vrednotenja, ogromno negativnih novic, že vračunanih v borzne tečaje, ter pozitiven razplet dolgotrajnih srečanj evropskih politikov. Vsa ta in še nekatera druga dejstva so prejšnji teden prinesla zelo pozitivno razpoloženje na vseh svetovnih borzah. Tveganje se je znižalo, kar je pomenilo, da so vlagatelji planili po delnicah.

Za dolgoročne vlagatelje sta mnogo pomembnejši demografija ter zadolženost

Za male vlagatelje, ki vsakodnevnih borznih novic ne spremljajo pa našteta dejstva ne pomenijo veliko. Za večino malih vlagateljev predstavlja varčevanje dolgoročni projekt. Varčevanje za pokojnino, za študij otroka, stanovanje itn. Pri teh projektih, ki trajajo po 5, 10 in tudi več let, pa pridejo v poštev popolnoma druge teme. V daljšem obdobju sta mnogo pomembnejši demografija ter zadolženost države in prebivalstva. Ugodna demografska slika je gonilo gospodarskega razvoja, ki traja več let. Prav tako previsoka zadolženost prebivalstva pomeni nižje stopnje rasti v prihodnosti. Kot primer lahko vzamemo visoko zadolženost japonskih podjetij in prebivalstva v devetdesetih letih, ki je prinesla dve desetletji stagnacije tako gospodarstva kot japonskih delnic. Tako se svet trenutno deli na bolj zadolžene in manj zadolžene države in prebivalce. Najboljši primer je seveda ZDA na eni in Kitajska na drugi strani.

Pri investiranju pa se moramo zavedati, da se tudi podjetja delijo na tiste, ki poslujejo v manj zadolženih državah, in tiste, ki poslujejo v bolj zadolženih državah. Za primer lahko vzamemo Coca – Colo, ki je ameriško podjetje, vendar je trenutno njeno gonilo kitajski potrošnik. Cena njenih delnic je praktično pri najvišjih vrednostnih v zgodovini družbe. Na Kitajskem pa lahko najdemo podjetje, ki izvaža v ZDA. Poslovanje tega podjetja je zaradi izvoza v ZDA lahko precej slabše, saj trenutno stanje ameriškega potrošnika ni rožnato.

Trgi v razvoju kažejo boljšo sliko kot razviti trgi

Vsa našteta dejstva imajo seveda mnogo večji pomen pri odločitvi posameznika kot vsakodnevne novice. Omenjena dejstva lahko izjemno pomagajo pri pravilni izbiri varčevalnega produkta. Poleg trenutne zadolženosti države in prebivalstva imajo veliko težo tudi podatki o demografski sliki. Ti kažejo precej bolj ugodno demografsko sliko na Kitajskem ter tudi Indiji kot v EU in ZDA. Prav tako število delovno aktivnega prebivalstva v Indiji in na Kitajskem v celotni populaciji še vedno narašča. Ta podatek namreč žene naprej gospodarsko rast. Državni primanjkaj je v razvijajočih se ekonomijah praktično okoli ničle, medtem ko je v razvitih ekonomijah v povprečju okoli osem odstotkov. Prav tako je javni dolg v deležu BDP-ja trikrat večji v razvitih kot v ostalih ekonomijah. Pomemben podatek je tudi stopnja rasti števila prebivalcev. V zahodnih ekonomijah število prebivalcev namreč stagnira oz. celo rahlo upada, medtem ko številka na trgih v razvoju še vedno raste.

Kljub težkemu letu 2011 ter tudi celotnem obdobju, v katerem smo, pa na omenjene podatke ne smemo pozabiti. Varčevanje, ki bo trajalo naslednjih deset let in več, mora biti čim bolj konstantno, predvsem pa ne smemo hiteti iz ene vroče zgodbe na drugo. Zavedati se je treba, da nekateri dejavniki delujejo na daljše obdobje in nam v prid. Pri celotni azijski zgodbi lahko omenimo še en zelo relevanten podatek. Trenutno znaša delež Azije v svetovnem BDP-ju malce manj kot 20 odstotkov. V borznem svetu pa vrednost vseh azijskih podjetij znaša slabih 10 odstotkov. Vidimo, da so azijska podjetja v svetovnem merilu ocenjena precej nižje kot njihovo gospodarstvo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Megatrend prihodnjega desetletja

04.10.2010

D. Zorman

Vpliv višjih cen prehranskih izdelkov na borzne trge

31.01.2011

D. Zorman

Kje lahko pričakujemo kitajske »demografske dividende«?

08.11.2010

D. Zorman