Sektor potrošnih dobrin najbolj zaznamujejo navade ljudi

Članek slika

Potrošne dobrine zaradi močne povezave med stopnjo gospodarske aktivnosti in poslovnimi rezultati podjetij, uvrščamo med ciklične panoge. V sektor potrošnih dobrin uvrščamo podjetja, katerih proizvodi in storitve niso bistveni za vsakdanje življenje, za nakupe pa se ne odločamo na dnevni ravni.


Potrošne dobrine poleg sektorjev industrija, materiali in surovine ter energija zaradi močne povezave med stopnjo gospodarske aktivnosti in poslovnimi rezultati podjetij, iz sektorja, uvrščamo med ciklične panoge.

V sektor potrošnih dobrin uvrščamo podjetja, katerih proizvodi in storitve niso bistveni za vsakdanje življenje, za nakupe pa se ne odločamo na dnevni ravni. Celotna tržna kapitalizacija podjetij iz sektorja znaša skoraj 10 odstotkov celotne tržne kapitalizacije svetovnega delniškega indeksa MSCI World (delež se spreminja glede na stanje gospodarstva).

Relativno vrednotenje

Tabela 1: Relativno vrednotenje sektorja potrošne dobrine v primerjavi s svetovnim delniškim indeksom MSCI World na dan 30. 9. 2010.

*glede na svetovni delniški indeks MSCI World;
Vir: Bloomberg

Za relativno vrednotenje smo uporabili dva enostavna kazalnika. Cena, ki so jo vlagatelji trenutno pripravljeni plačati za enoto dobička je na ravni pet in desetletne mediane, vendar je premija glede na svetovni delniški indeks trenutno višja, kot je bila v preteklosti. Razlog je v višji pričakovani rasti dobička na delnico v primerjavi z rastjo dobička na delnico svetovnega delniškega indeksa, ki premijo zniža pod dolgoročno vrednost. Zaskrbljujoče je poslabšanje prihodnjega denarnega toka podjetij, zaradi česar bo enota denarnega toka na delnico dražja kot sedaj in v primerjavi z mediano zadnjih dveh let.

Tabela 2: Relativno vrednotenje industrij znotraj sektorja potrošne dobrine na dan 30. 9. 2010

Vir: Bloomberg

Opis relativnih kazalnikov vrednotenja

Iz tabele 2 je razvidno, da je pričakovana rast dobička na delnico v prihodnjem letu najvišja v avtomobilski industriji (skoraj 50 % - padec kazalnika PE iz 15,2 na 10,4). Poleg tega je najvišja tudi dolgoročna pričakovana rast dobička iz poslovanja (L/T Growth), kazalnik PEG pa je precej manjši od 1, zaradi česar industrija trenutno ni precenjena. V industriji oprema in proizvodi za prosti čas je pričakovani dobiček iz poslovanja zaradi predvidenega slabega poslovanja enega podjetja negativen (pri izračunu smo uporabili tehtano povprečje glede na tržno kapitalizacijo podjetja v industriji). Zanimiva je tudi industrija trajne dobrine za dom (zabavna elektronika, gospodinjski aparati in pripomočki), kjer je pričakovano povečanje dobička na delnico v prihodnjem letu relativno visoko, dolgoročna rast poslovanja pa je nadpovprečna. Vrednost kazalnika PEG pa nakazuje trenutno precenjenost.

Pomemben gospodarski indikator

Med stopnjo brezposelnosti in povpraševanjem po potrošnih dobrinah obstaja negativna korelacija, saj se povpraševanje v času visoke brezposelnosti izrazito zmanjša, v času visoke zaposlenosti pa poveča - sprememba v stopnji brezposelnosti lahko sledi šele z nekajmesečnim zamikom.

Razlog pripisujemo dejstvu, da povpraševanje po potrošnih dobrinah ni odvisno samo od posameznikove finančne sposobnosti, ampak tudi od njegove pripravljenosti do nakupa. Ta se v času večje verjetnosti izgube službe lahko prestavi v prihodnost oziroma skrči na nakupe najnujnejših trajnih dobrin.

Potrošniške navade

Znotraj sektorja potrošne dobrine v določenih fazah gospodarske aktivnosti prihaja do spremembe potrošniških navad - ljudje pogoste obiske restavracij zamenjajo z restavracijami s hitro prehrano, obiske kina pa nadomestijo z izposojo DVD filmov, itd. Na sliki je prikazano gibanje stopnje brezposelnosti in indeksa potrošnih dobrin v ZDA v zadnjih desetih letih.



V zadnjem letu in pol je v ZDA prišlo do izrazitega povečanja indeksa, vendar se brezposelnost iz rekordnih vrednosti izpred leta dni ni bistveno zmanjšala, kar je nujen pogoj za dolgoročno agregatno rast povpraševanja po potrošnih dobrinah – podjetja so z racionalizacijo poslovanja v času gospodarske krize uspela povečati dobičkonosnost (posledično se je povečala stopnja brezposelnosti). Glede na trenutno predvideno dinamiko zniževanja brezposelnosti, agregatna sprememba povpraševanja po potrošnih dobrinah v prihodnje ne bo tako izrazita, saj brezposelni ljudje ne kupujejo nepremičnin, novih avtomobilov in hodijo na počitnice. Še vedno pa bo prihajalo do spremembe potrošniških navad, ki bodo vplivale na dinamiko znotraj posamezne industrije.

Razlaga kazalnikov vrednotenja
Nižje vrednosti kazalnika praviloma pomenijo ugodnejše relativno vrednotenje
P/E : razmerje med vrednostjo delnice na trgu in dobičkom na delnico.
P/E Nxt. Y.: razmerje med vrednostjo delnice na trgu in dobičkom na delnico v prihodnjem letu.
P/CF: razmerje med vrednostjo delnice na trgu in denarnim tokom na delnico.
L/T Growth: pričakovana letna rasti dobička iz poslovanja v prihodnjih petih letih.
PEG: razmerje med količnikom P/E in pričakovano rastjo dobička na delnico v prihodnjem letu.