Vse oči uprte v dolar

Članek slika

Makroekonomske novice so si ponovno nasprotujoče, počasi pa se približujejo tudi prvi poslovni rezultati za tretje četrtletje. Ključno dogajanje v zadnjih dneh, ki zaposluje tudi analitike na delniških trgih, pa je pravzaprav valutno gibanje dolarja v primerjavi z evrom.


Približuje se nova sezona objave poslovnih rezultatov

Prvi poslovni rezultati za tretje četrtletje, bodo pokazali, kaj se pravzaprav dogaja na mikroravni. Pri tem bodo morda bolj kot rezultati pomembne napovedi uprav podjetij za prihodnje poslovanje, saj številni analitiki pričakujejo še en niz znižanja pričakovanj. To bi bilo namreč v skladu z zniževanjem gospodarskih napovedi v zadnjih mesecih. Če do znižanj napovedi ne bi prišlo, bi bila presenečenja pozitivna, kar bi po vsej verjetnosti vodilo v nadaljnjo rast delniških tečajev.

Ključno dogajanje pa je pravzaprav valutno gibanje EUR/USD

Ključno dogajanje v zadnjih dnevih, ki zaposluje tudi analitike na delniških trgih, pa je pravzaprav valutno gibanje dolarja v primerjavi z evrom. Vrednost evra je namreč močno poskočila, saj je bil dosežen nivo 1,38 dolarja za evro. Na žalost na tem področju malo pomagajo analitiki tujih investicijskih hiš, ki s svojimi pričakovanji in napovedmi le sledijo dogajanju na trgih. Tako je še v začetku avgusta konsenz oziroma povprečje napovedi analitikov znašalo 1,21 dolarja za evro do konca letošnjega leta, medtem ko je v začetku oktobra konsenz že 1,30 dolarja za evro ali dobrih sedem odstotkov več. Seveda ta napoved, še vedno pomeni, da bi se moral do konca leta dolar le okrepiti, a vseeno ni nemogoče, da bi se trend obrnil navzdol, temu pa bodo ponovno z zamikom sledili analitiki. Ključno vprašanje je pravzaprav, kako bo krizo prebrodila Evropa glede na ZDA. Glede na trg prevladuje mnenje, da bolje.

Zakaj je to pravzaprav težava delniških trgov?

Prvič, zadnje čase še naprej velja korelacija gibanj: ko se dolar krepi, trgi padajo, in obratno. Posledično bi znal preobrat na valutnem trgu pomeniti tudi preobrat na kapitalskih trgih, kar pa ni nujno. Drugič, za slovenskega vlagatelja v ameriške delnice to gibanje pravzaprav pomeni, da kolikor pridobi na rasti cene delnice, toliko izgubi na valuti. Smiseln je razmislek o tem, kako se pred tem zavarovati. Tretjič, če je na eni strani šibkejši dolar dober za ameriške izvoznike, pa nedvomno to ni dobra novica za evropske izvoznike. Posledično bi lahko nadaljevanje takega gibanja krepko spodneslo zgodbo o okrevanju evropskih gospodarstev, saj ta v veliki meri temeljijo na visokem izvozu. Četrtič, padanje dolarja vpliva na rast cene zlata in nekaterih surovin. Tu velja še enkrat opozoriti, da cena zlata lahko tudi pade.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Rezultati nad pričakovanji, napovedi slabše

02.11.2010

S. Stanovnik