Lundbeck – prvi v zdravljenju novodobnih epidemij

Članek slika

Dansko podjetje Lundbeck je specializirano farmacevtsko podjetje, katerega tržna kapitalizacija znaša okoli 2,8 milijarde evrov.

Podjetje je specializirano za področje bolezni in motenj centralnega živčnega sistema (CNS), kamor se uvrščajo motnje kot so depresija, ankcioznost, nespečnost, demenca, shizofrenija, alzheimerjeva bolezen in še vrsto drugih. Področje CNS velja za eno največjih in v zadnjih letih tudi najhitreje rastočih terapevtskih področji v medicini. V letu 2009 naj bi po podatkih agencije IMS Health prodaja zdravil namenjena zdravljenju možganskih motenj znašala že okoli 119 milijard dolarjev ali 16% prodaje celotne farmacevtske panoge.

Največji razvojni dosežek podjetja je antidepresiv Cipralex

Med največjimi dosedanjimi razvojnim dosežki podjetja je zdravilo Cipralex (v ZDA pod blagovno znamo Lexapro), katerega glavna indikacija je zdravljenje depresivnih motenj in ki ima trenutno dovoljenje za trženje v več kot 100-ih državah sveta. Celotna prodaja tega zdravila je v letu 2010 znašala dobro milijardo evrov, kar predstavlja 56-odstotni delež v celotnih prihodkih podjetja. Zdravilo Cipralex v Evropi velja za najpogosteje predpisan antidepresiv, ki naj bi po zadnjih ocenah v 2010 imel 20% delež na trgu antidepresivov.

Največji trg predstavljajo države razvitega sveta

Gledano geografsko največji trg podjetju pričakovano predstavljajo države razvitega sveta, kjer je zavedanje o tovrstnih bolezenskih motnjah in s tem težnja za njihovo zdravljenje višje.

V 2010 je podjetje preko 53% prodaje ustvarilo  na evropskih trgih in dodatnih 15 % na območju ZDA. Med glavnimi tveganji s katerimi se srečuje podjetje je trenutno potek patentne zaščite ključnega zdravila. V letu 2012 se namreč izteče patent za Lexapro v ZDA.

To je tudi razlog, da je podjetje v zadnjem obdobju že poseglo po določenih strateških spremembah na področju poslovnega modela. Najbolj drastični so bilki ukrepi za optimizacijo oddelka R&D, kjer je podjetje sklenilo več CRO pogodb (izločitev funkcije na zunanje izvajalce) ter tako znižalo stroške in obenem povečalo fleksibilnost. Dodatno so pričeli z agresivnejšim prodorom na trge v razvoju, kjer so v zadnjih letih sklenili vrsto partnerstev na področju trženja z lokalnimi podjetji.

Največ potenciala pri zdravilih Nalmefene in LuAA21004

Med zdravili v razvoju z največjim potencialom je zdravilo Nalmefene, ki je v tem letu uspešno zaključilo tretjo fazo kliničnega testiranja in za katerega naj bi podjetje vlogo za pridobitev dovoljenja za trženja v Evropi vložilo do konca tega leta. Zdravilo bo namenjeno zdravljenju odvisnosti od alkohola, na trg pa naj bi bilo po ocenah vodstva lansiralo v drugi polovici 2012.

Drugo potencialno zdravilo je LuAA21004, nov antidepresiv, ki ga je podjetje v prvi vrsti razvilo za nadomestitev izpadlih prihodkov iz naslova poteka patentne zaščite Cipralexa. Tudi to zdravilo naj bi na trg prišlo v prihodnjem letu.

Stabilno in cenejše od konkurence

Podjetje je nizko zadolženo, kazalec celotni dolg/kapital znaša 16, izkazuje stabilni denarni tok iz poslovanja in redno izplačuje dividende (trenutna dividendna donosnost znaša 3,5%). Marže iz poslovanja (EBIT marže) so stabilne in se gibljejo okoli 20%, podobno se z izjemo leta 2012 pričakuje tudi za prihodnje obdobje. Prihodnji P/E znaša 8,2 in predstavlja 14-odstotni diskont glede na primerljiva konkurenčna podjetja, z diskontom pa podjetje kotira tudi glede na historične vrednosti kazalca. Kazalec EV/EBITDA znaša 5,2 in je prav tako nižji od povprečja konkurentov (to  glede na pričakovan EBITDA v 2012 znaša 7,1).

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja