Poteza japonske centralne banke zvišuje tečaje na Wall Streetu

Članek slika

Pregled dogajanja na domačem ter pomembnejših tujih kapitalskih trgih.

Poteza japonske centralne banke zvišuje tečaje na Wall Streetu

New York - Trgovanje na ameriškem Wall Streetu se je v uvodoma začelo z rastjo. Industrijski indeks Dow Jones se je doslej zvišal za 0,83 odstotka na okoli 10.840 točk, tehnološki indeks Nasdaq pa za 1,14 odstotka na okoli 2371 točk.

Evropske borze v zelenem

Rast beležijo tudi evropske borze, najbolj pa se dražijo delnice v Parizu, kjer je indeks CAC 40 doslej pridobil 1,72 odstotka. Indeks FTSE 100 v Londonu se je zvišal za 0,86 odstotka, indeks DAX v Frankfurtu pa za 0,76 odstotka. Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je pridobil 1,41 odstotka.

Ljubljanska borza: SBI TOP odstotek nižje

Ljubljana - Na Ljubljanski borzi je indeks blue chipov SBI TOP današnje trgovanje končal pri vrednosti 806,42 točke, kar je 8,25 točke oz. 1,01 odstotka manj kot v ponedeljek. Med delnicami iz indeksa so največji padec zabeležile delnice Petrola, sicer pa so se pocenile vse delnice, ki sestavljajo SBI TOP.

Nikkei pridobil skoraj poldrugi odstotek

Borza v Tokiu je trgovankje sklenila z rastjo. Indeks Nikei 225 je pridobil 1,47 odstotka, k rasti pa je po oceni analitikov vplivala odločitev japonske centralne banke, da zniža ključno obrestno mero na raven med nič in 0,1 odstotka. Ostale borze v Aziji so zabeležile padec. Indeks Hangseng se je znižal za 0,4 odstotka, južnokorejski Kospi in avstralski S&P/ASX 200 pa za 0,3 odstotka. Na znižanje tečajev v Avstraliji je vplivala tudi odločitev avstralske centralne banke, da ohrani ključno obrestno mero pri 4,5 odstotka.