Razvijajoče države ohranjajo finančno stabilnost

Članek slika

Delniški trgi so nas po doseženem dnu v začetku oktobra razveselili s približno 10-odstotno rastjo. Navkljub prevladujočim novicam o rahlem ohlajanju gospodarstev od Kitajske do Evrope in tudi Združenih držav Amerike, so se vlagatelji raje oprli na najnovejše obljube evropskih politikov, ki so se v začetku meseca zavezali k razgrnitvi novega načrta za rešitev dolžniško-bančne krize evro območja.

Nesoglasja, ki smo jim bili priča ta teden, kažejo, da njihova stališča še zdaleč niso usklajena, točko trenja pa predstavlja predvsem razmerje med Evropsko centralno banko in mehanizmom ESFS. To je tudi razlog, da lahko kljub občutni rasti delniških indeksov govorimo zgolj o šibkem tehničnem popravku, saj rast spremlja le nizek promet, ki bolj nakazuje na zapiranje kratkih pozicij kot na globalni premik vlagateljev v bolj tvegane naložbe. Za to bo potrebno počakati na podrobnosti morebitnega dogovora Merkel-Sarkozy.

Z vsakim pretečenim dnem pa se poslabšuje relativna moč evro območja v primerjavi z drugimi regijami sveta. Tako je napoved rasti bruto domačega proizvoda za »evropskega gospodarskega tigra« Nemčijo za leto 2012 le še en odstotek. Podobne trende beležijo tudi v ZDA, medtem ko so napovedi za regijo rastočih trgov še vedno ugodne, saj naj bi njihova rast v letu 2012 znašala 6,3 odstotka in v letu 2013 6,2 odstotka. V luči trenutne dolžniške krize pa še bolj navdušuje njihova finančna stabilnost, saj je zadolženost nizka, tekoči in proračunski primanjkljaji pa nizki oziroma nemalokrat kar presežki.

Velike razlike v finančni in ekonomski kondiciji omenjenih regij se kažejo tudi v vse večjem zanimanju vlagateljev za regijo rastočih trgov, bodisi v obliki delniških, obvezniških ali celo valutnih naložb. Kljub temu, da so lahko izgube v regiji rastočih trgov v trenutkih paničnih prodaj in zatekanju k najbolj varnim naložbam večje od izgub v regiji razvitih trgov, se na daljši rok izkaže večja fundamentalna vrednost regije rastočih trgov, na podlagi katere lahko vlagatelji upravičeno pričakujejo višje donosnosti. Ta zakonitost se je potrdila tudi v času gospodarske krize iz let 2007 in 2008 ter kasnejšega okrevanja in je jasno razvidna iz spodnje slike.

Tako lahko tudi v prihodnje na delniških, obvezniških in valutnih trgih regije rastočih trgov zaradi boljših makroekonomskih značilnosti pričakujemo višje donosnosti. Zato je za vlagatelje razveseljivo, da se ponudba skladov na slovenskem trgu na tem področju širi in od začetka meseca oktobra vključuje tudi sklad obveznic v lokalnih valutah (indonezijska rupija, malezijski ringit, ruski rubelj, brazilski real itd.), katerega uspešnost gre na račun tako dohodka iz obvezniških naložb iz regije rastočih trgov kot ugodnega gibanja lokalnih valut v primerjavi z evrom.

Pregled skladov na slovenskem trgu - Vzajemci.com

Gibanje indeksa državnih obveznic v lokalni valuti regije rastočih trgov (EMLC) in indeksa državnih obveznic evro območja (EUR) od leta 2007  (Vir: Bloomberg):


Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja