ATVP Bruslju: V Sloveniji že kazni za finančne zlorabe

Članek slika

V Sloveniji sta trgovanje na podlagi notranjih informacij in tržna manipulacija opredeljeni kot prepovedani dejanji, za katere so predvideni tako nadzorni upravni ukrepi kot tudi sankcije za prekršek, ATVP odgovarja navedbam Bruslja, da je Slovenija med državami, kjer obstajajo kazni le za eno od omenjenih zlorab.

Evropska komisija bo, kot so v ponedeljek povedali v Bruslju, v četrtek predlagala, naj vsaka država članica EU uvede kazenske ukrepe za dve vrsti zlorab v finančnem sektorju: pri trgovanju na podlagi notranjih zaupnih informacij in glede tržnih manipulacij. Slovenija naj bi bila po navedbah virov pri EU poleg Avstrije, Slovaške, Češke, Estonije in Finske v skupini držav, kjer sedaj obstajajo kazenski ukrepi le za eno od omenjenih zlorab.

ATVP: "Zakon je v celoti usklajen z določbami evropske direktive o zlorabi trga"

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) v današnjem odzivu pravi, da sta v Sloveniji obe dejanji, tako trgovanje na podlagi notranjih informacij kot tudi tržna manipulacija, v zakonu o trgu finančnih instrumentov opredeljeni kot prepovedani dejanji, za katere so predvideni tako nadzorni upravni ukrepi (odredba o odpravi kršitev, začasna ustavitev trgovanja, prepoved razpolaganja s finančnimi instrumenti, začasna prepoved opravljanja dejavnosti oziroma poklica) kot tudi sankcije za prekršek (globa do 370.000 evrov).

"Omenjeni zakon upošteva in je v celoti usklajen z določbami evropske direktive o zlorabi trga, katere poglavitni namen je zagotoviti integriteto finančnih trgov v EU in povečati zaupanje vlagateljev v te trge," so zapisali na ATVP.

Zloraba notranje informacije in zloraba trga finančnih instrumentov sta v kazenskem zakoniku opredeljeni kot kaznivi dejanji, za kateri je zagrožena zaporna kazen do petih let. V primeru suma storitve navedenih kaznivih dejanj ATVP storilce naznani policiji oziroma pristojnemu državnemu tožilstvu, še pravijo na ATVP.

V sklopu predlogov ne bo predloga za vzpostavitev bonitetne agencije

Evropska komisija sicer v četrtek v okviru svežnja predlogov za ureditev finančnega sektorja ne bo predlagala enotnih minimalnih kazni, temveč le to, da te morajo obstajati v celotni EU.

V sklopu predlogov po navedbah virov ne bo predloga za vzpostavitev evropske bonitetne agencije. Prvi razlog za to je, da nacionalnost agencije ni edini dejavnik, ki naj bi izboljšal stanje na finančnih trgih, drugi pa je, da bi vzpostavitev take agencije terjala veliko časa.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja