Grčija – je zgodba že rešena?

Članek slika

V zadnejm tednu dni so delniški indeksi na razvitih trgih zabeležili visoko rast. Resda makroekonomske novice niso bile vse pozitivne, pa vendar je trenutno na trgu trenutno občutiti pozitivno vzdušje.

Nemški borzni indeks DAX je tako v sredo spet zrasel nad raven 6000 točk,  v enem tednu (do konca trgovanja v sredo) pa je zabeležil kar 9,3% rast. Tudi ameriški borzni indeks S&P 500 se je dvignil nad mejo 1200 točk, nad katero je bil v zadnjih dveh mesecih le redko. V tednu dni (do konca sredinega trgovanja), je pridobil 5,5%. Tudi japonski borzni indeks NIKKEI je v tednu dni pridobil 3,5%.  Resda makroekonomske novice niso bile vse pozitivne, pa vendar je trenutno na trgu trenutno občutiti pozitivno vzdušje.

Grčija še naprej v središču pozornosti

Investitorje sicer še vedno skrbi vprašanje, ali bo Grčija uspela odplačati svoje obveznosti. To vprašanje je v preteklih mesecih precej pripomoglo k večji volatilnosti na trgu. Z iskanjem rešitve do grškega vprašanja se je na borzah vnel boj med upanjem in strahom, kjer v zadnjih dneh zopet prevladuje upanje. Sicer razplet situacije ni tako preprost kot se zdi, še manj pa je možna hitra rešitev. Država trenutno ni sposobna poravnati svojih obveznosti do tujih posojilodajalcev in svoje dolgove vrača v glavnem s pomočjo iz tujine.

Tako stanje je na daljši rok nevzdržno in precejšen del investitorjev pričakuje, da bo potreben vsaj delni odpis dolgov, da bo država sploh lahko začela nemoteno odplačevati svoje obveznosti. Seveda tovrsten odpis dolgov lahko povzroči precejšnje pretrese v finančnem sektorju, saj je med posojilodajalci veliko evropskih bank, ki bi zaradi tega utrpele precejšnje izgube in posledično kapitalsko neustreznost ter manjšo posojilno sposobnost. To bi lahko negativno vplivalo na gospodarsko aktivnost in celo povzročilo novo recesijo z globalnimi posledicami. Prav to je scenarij, ki se ga vsi bojijo in ga želijo na vsak način preprečiti.

Da bi se to preprečilo, je potrebno dvoje: najprej zagotoviti, da je Grčija plačilno sposobna in da bo grško gospodarstvo ostalo konkurenčno tudi na daljši rok z izvedbo ustreznih reform. V kolikor ta scenarij vključuje tudi odpis dolga, potem je potrebno zagotoviti kapitalsko ustreznost bančnega sistema evro-območja, predvsem bank, ki bi bile z odpisi najbolj prizadete. Tak scenarij zahteva skrbno premišljene poteze, pozitiven razplet pa bi imel blagodejne učinke na svetovne finančne trge.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja