Ustanovitelj hedge sklada Raj Rajaratnam v zapor za 11 let

Članek slika

Ameriški zvezni sodnik Richard Holwell je danes na Manhattnu 54-letnega ustanovitelja hedge sklada Galleon Group Raja Rajaratnama po rodu iz Šri Lanke obsodil na 11 let zapora zaradi trgovanja z vrednostnimi papirji na podlagi prepovedanih notranjih informacij.

Rajaratnam - grešni kozel finančnih malverzacij Wall Streeta

Rajaratnam je bil aretiran oktobra 2009, po preiskavi med katero so zvezni policisti uporabljali prisluškovanja pogovorov med njim in okrog 20 drugimi vpletenimi, ki so bili že vsi obsojeni na zaporne kazni od nekaj mesecev do deset let. Rajaratnamova kazen je najvišja doslej v primeru trgovanja na podlagi prepovedanih notranjih informacij, vendar skoraj za polovico nižja od tiste, ki jo je zahtevalo tožilstvo.

Sodnik je ob izreku kazni dejal, da Rajaratnamov primer kaže na virus v poslovni kulturi, ki ga je potrebno izbrisati. Da so ga izbrali za grešnega kozla finančnih malverzacij Wall Streeta v začetku 21. stoletja pričajo tudi izjave drugih državnih uslužbencev. Zvezni tožilec Preet Bahrara je odkrito dejal, da upa, da bo ta primer služil, kot budilka za vse posameznike s privilegiji, da nimajo proste poti do dobička, če je ta pot nezakonita.

11 let zapora, 10 milijonov dolarjev kazni in zaplemba za 53,8 milijonov dolarjev premoženja

Tožilstvo je Rajaratnamu, ki je bil spoznan za krivega že maja letos očitalo, da si je s prepovedanim trgovanjem prislužil okrog 75 milijonov dolarjev. Obramba je trdila, da je bilo prepovedanega dobička veliko manj, morda okrog sedem milijonov dolarjev. Sodnik je na koncu obsojencu naložil plačilo kazni 10 milijonov dolarjev ter še 53,8 milijona dolarjev vredno zaplembo premoženja.

Sodnik je pri dolžini kazni prav tako upošteval zdravstveno stanje obsojenca in njegove dobrodelne dejavnosti. Rajaratnam potrebuje presaditev ledvice in ima težave s sladkorno boleznijo. V preteklosti je zelo pomagal žrtvam terorističnih napadov 11. septembra 2001, žrtvam potresa v Pakistanu in se ukvarjal z drugimi dobrodelnimi dejavnostmi.

Rajaratnam se mora javiti za prestajanje kazni v za zdaj še nedoločenem zaporu 28. novembra. Njegovi odvetniki so zaprosili naj ga pošljejo v zvezni zapor Butner v Severni Karolini, kjer kazen prestaja še večji finančni kriminalec Bernard Madoff, ki je svoje stranke s piramidno shemo opeharil za več milijard dolarjev.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja