Zgodovinska resnica delniških trgov

Članek slika

Danes, ko smo priča nenehnih obratom, precejšnji negotovosti ter povsem spremenjenemu odnosu do tveganja, se je smiselno vrniti osnovam, ki nam lahko pomagajo zagotoviti miren spanec.

Gre predvsem za razpršenost, postopnost ter upoštevanje investicijskega načrta, ki so dobri blažilci krize, posebej če delujemo na dolgi rok.

Zgodovina nas uči, da v različnih desetletnih obdobjih vsake toliko časa srečamo tudi kakšno negativno obdobje na kapitalskem trgu. Če pa to obdobje podaljšamo na petnajst ali pa dvajset let, pa se kapitalski trgi predstavijo v luči, ki jo danes malim vlagateljem težko »prodaš« – delnice še zmeraj predstavljajo smiselno naložbo, ki na dolgi rok prinaša več kot pa druge oblike naložb. To lepo razkriva tudi omenjena tabela, ki kaže letno donosnost delniškega indeksa EURO Stoxx 50. V spodnjem levem kotu tabele lahko opazimo, da so letne donosnosti v obdobjih, ki so daljša od petnajst let, delnice vedno dosegale donosnost, s katero so premagovale tako inflacijo kot tudi obresti na bančnih depozitih. Tovrsten pogled na dolgoročnost je smiselno imeti tudi dandanes, ko se srečujemo s precejšnjim nezaupanjem vlagateljev do delniških trgov.

Pri tem moramo biti dovolj iskreni, da si priznamo, da je v današnjih časih težko biti »pameten«. Dogajanje je postalo nepredvidljivo in danes težko govorimo o tem, kaj nam bo prinesla prihodnost. Toda ko govorimo o tem, se naše misli večinoma nanašajo na bližnjo prihodnost. Pri dolgoročnem pomenu investiranja pa je osnova namreč nespremenjena - razvoj in napredek. In tukaj v ospredje stopijo rezultati, ki jih prikazuje tabela – na dolgi rok delniški trgi še zmeraj predstavljajo najboljšo izbiro.

Da se ne zaletavamo v delnice kar tako, se je smiselno tovrstnega pristopa lotiti upoštevaje osnovna pravila. V ta sklop sodi predvsem razpršitev ter postopnost.

Razpršenost ni prav nič drugega kot to, da ne nosimo vseh „jajc“ v isti košari. Oziroma, da ne stavimo vse na enega konja. V šolah ta pristop pojasnjujejo z zgodbo o pivu in dežnikih. Namreč, ko sonce močno sije, si mnogi privoščijo pivo za potešitev žeje. Toda ko dežuje, se piva proda manj. Se pa zato takrat proda več dežnikov. In v tem pogledu je smiselno imeti tako delnice pivovarne kot delnice tovarne dežnikov, saj bomo ne glede na vreme imeli v lasti podjetje, ki bo delalo dobro. Seveda je danes težko najti tako povsem različne naložbe, zato je za malega vlagatelja pomembno, da se kapitalskemu trgu raje izpostavi preko vzajemnih skladov, ki imajo komponento razpršenosti že vgrajeno.

Postopno varčevanje pa je pristop, kjer se ne ukvarjamo z vprašanjem ali je sedaj dober trenutek za investirati ali ne. Gre bolj za odločitev v smeri, da del mesečnih prihodkov namenimo varčevanju oziroma investiranju, izvajamo pa jo najpogosteje v sklopu investicijskega načrta oziroma varčevalnega načrta. Le-ta načrt je sistematični pristop h kapitalskim trgom, kjer z mesečnimi nakupi ustvarjamo povprečje, saj bomo za isti znesek enkrat dobili več delnic ali pa točk vzajemnega sklada, drugič pa manj. Toda kamen na kamen palača. V kolikor se na tak način spoznavamo s kapitalskim trgom, potem smo na dobri poti, da bomo tudi krize, ki so sestavni del borznih ciklov, lažje prebrodili. Seveda je pri investicijskem oziroma varčevalnem načrtu pomembno, da čim bolje opredelimo zakaj investiramo, kakšna so naša pričakovanja predvsem pa koliko smo pripravljeni tvegati. In ko imamo te smernice postavljene, se le-teh praviloma držimo.

In v tej luči se lahko vrnemo k rdeči niti celotne zgodbe: ne glede na zadnja dogajanja na borzah, delnice še zmeraj na dolgi rok predstavljajo dobro izbiro za doseganje ustrezne donosnosti.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja