Citigroup v Hongkongu kaznovan zaradi ponzijeve sheme

Članek slika

Hongkonški regulator trga je enoti ameriške banke Citigroup v Hongkongu naložil šest milijonov hongkonških dolarjev (578.200 evrov) kazni, ker nekdanjemu zaposlenemu ni pravočasno preprečila goljufije strank s ponzijevo shemo. Neimenovani uslužbenec banke Citi Asia "Mr X" naj bi oškodoval 13 strank.

Neimenovani bančni uslužbenec je bil že odpuščen zaradi malomarnosti pri delu, vendar pa hongkonški regulator trga Securities and Futures Commission (SFC) kljub temu opozarja, da hongkonška banka Citi Asia prevare ni pravočasno prijavila nadzornim organom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Citi Asia ni samo spregledala ponzijeve sheme, temveč je tudi po njenem odkritju prepočasi ukrepala," je opozoril izvršni direktor hongkonškega regulatorja SFC Mark Steward. Ob tem je dodal, da preiskavo še dodatno ovira dejstvo, da je "Mr X" že zapustil Hongkong.

Sprejemajo odločitev SFC in pristajajo na poplačilo oškodovanih strank

V postopku preiskave je bilo sicer ugotovljeno, da so stranke svoj denar preko bančnega posrednika "Mr X" med drugim želele vložiti v ameriške obveznice. Citigroup pa je že odgovorila, da sprejemajo odločitev SFC in pristajajo na poplačilo strank, ki jih je njihov nekdanji uslužbenec ogoljufal s ponzijevo shemo, še poroča AFP.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja