Warren Buffett: »Kupujte ameriško, tako kot jaz«

»Če ne bo sprememb, bodo moja sredstva kmalu povsem v ameriških delnicah«

Članek slika

Finančni svet je zmešnjava tako v ZDA kot tudi drugje. Njegovi problemi so se pričeli pritekati v realno gospodarstvo, sedaj pa se ta »potok spreminja v deročo reko«. Kratkoročno gledano se bo brezposelnost povečevala, poslovna dejavnost bo vse manjša, naslovi novic pa bodo še naprej grozni.

Torej... kupujem ameriške delnice. Govorim o svojem osebnem računu na katerem prej nisem imel nič drugega kot ameriške državne obveznice (ne upoštevam svojih sredstev v Berkshire Hathaway). Če bodo cene še naprej tako privlačne, bodo moja sredstva (ne upoštevaje Berkshire Hathaway) kmalu stoodstotno v ameriških delnicah.

Zakaj?

Moja vlaganja narekuje preprosto pravilo:

»Boj se, ko so drugi pohlepni in bodi pohlepen, ko so drugi prestrašeni.«

In z gotovostjo lahko trdim, da je strah trenutno prisoten povsod, tudi pri sezonskih vlagateljih. Toda strah glede dolgoročnih perspektiv podjetij je nesmiseln. Podjetja bodo trpela zaradi zaslužkov, toda večina večjih podjetij bo dosegala nove rekordne dobičke čez 5, 10 in 20 let.

Naj pojasnim. Ne morem predvideti kratkoročnega gibanja borze. Nimam niti najmanjše predstave o tem, kje bodo cene delnic čez en mesec ali leto dni. Najbolj verjetno pa je, da se bo trg pomaknil višje, preden se bo izboljšal sentiment vlagateljev in gospodarsko stanje.

Poglejmo si malo zgodovine:

Med »Veliko depresijo« je Dow dosegel dno 8. julija 1932 pri 41 točkah. Gospodarsko stanje se je še naprej slabšalo vse do marca 1933, ko je Franklin D. Roosevelt zasedel mesto ameriškega predsednika. Kljub slabšanju gospodarskega stanja, pa je borzni trg zrasel že za 30 odstotkov.

Spomnite se začetkov druge svetovne vojne. ZDA je slabo kazalo v Evropi in na Pacifiku. Trgi so dosegli dno aprila 1942, veliko preden se je obrnila sreča zavezniških držav.

Leta 1980 je bil najboljši čas za nakup delnic takrat, ko je inflacija divjala, gospodarstvo pa je bilo v zelo slabem položaju.

Gibanje borznega indeksa Dow Jones Industrial Average od leta 1900 naprej

vir tabele: The Wall Street Journal

Če povzamem, slabe novice so najboljši prijatelj za vlagatelja. Omogočijo vam nakup »ameriške prihodnosti« po nižji ceni.

Dolgoročno gledano bodo novice borznega trga dobre. V 20. stoletju so ZDA doživele marsikaj. Udeležene so bile v dveh svetovnih vojnah in več drugih oboroženih konfliktih, »Veliki depresiji«, ducatih recesij in finančnih panikah, naftnih šokih, epidemiji gripe ter doživele odstop osramočenega predsednika. Kljub temu je Dow zrasel od 66 do 11.497 točk.

Morda menite, da je nemogoče izgubiti denar v stoletju, ki je bilo zaznamovano s tako rastjo. Toda nekaterim se je zgodilo prav to. Kupovali so delnice takrat, ko so se počutili pomirjene glede le teh, prodajali pa takrat, ko so jih prestrašili naslovi novic.

V teh časih se vlagatelji, ki so »v denarju«*, počutijo varne. A se ne bi smeli. Izbrali so grozno dolgoročno naložbo, ki se praktično ne obrestuje in ki bo zagotovo izgubljala vrednost. Politika, ki ji sledi ameriška vlada za omilitev trenutne krize, se bo verjetno izkazala za inflatorno in bo tako še pospešila depreciacijo valute.

Delnice bodo skoraj zagotovo veliko boljša naložba v naslednjem desetletju. Tisti vlagatelji, ki so trenutno v denarju, stavijo na to, da bodo pravočasno uspeli kupiti delnice. Ignorirajo nasvet Waynea Gretzkyja: »Drsam tja, kjer bo plošček in ne tja kjer je že bil.«

Ne maram podajati svojega mnenja o borznem trgu in še enkrat povem, da nimam pojma, kako se bo trg odrezal kratkoročno. Kljub temu pa bom sledil restavraciji, ki se je odprla v prostorih bivše banke in oglašuje: »Prinesite svoja usta tja, kjer je včasih bil vaš denar.« Danes moj denar in moja usta pravijo: »delnice«.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja