Sladko, slano in tudi donosno

Članek slika

Svetovni mediji že tri leta poročajo o težkih gospodarskih razmerah, brezposelnosti, recesiji... Lahko rečemo tudi, da so nekateri delniški trgi v stagnaciji že od leta 2000. Gospodarske razmere zadnjih nekaj let so resnično zahtevne, prevelika količina dolga v svetovnem sistemu, tako privatnem, kot tudi državnem, pa onemogoča hitro okrevanje.

Trenutno najpomembnejši ekonomski podatki iz vseh največjih gospodarstev nakazujejo ponovno ohlajanje gospodarske rasti. V nekaterih državah je ta že negativna, v nekaterih se vrti okoli pozitivne ničle. Prav tako trenutni podatki ne nakazujejo dobrih obetov za zadnjo polovico letošnjega leta. Na drugi strani nekatere države še vedno beležijo relativno visoke stopnje rasti, vendar se obenem borijo z inflacijo, kar zmanjšuje zanimanje za delniške trge omenjenih držav.

V poplavi vseh makroekonomskih podatkov, političnih novic ter predvsem ob spremljanju vsakega koraka centralnih bank pa investitorji nekoliko zanemarjajo spremljanje poslovanja posameznih podjetij. Delnice nekaterih največjih svetovnih podjetij medtem dosegajo najvišje vrednosti v svoji zgodovini, nekatere pa se tem vrednostim približujejo.

Dve podjetji, ki razveseljujeta svoje investitorje sta vsem zelo dobro poznana McDonald's in Coca Cola. Prvo beleži najvišje ravni v svoji zgodovini, drugo pa se tem ravnem približuje. Če pri obeh prištejemo še dividendni donos, so ti rezultati še precej boljši. Glede na to, da gre za ogromni podjetji, npr. McDonaldsovih 60 milijard evrov tržne kapitalizacije predstavlja desetkrat toliko, kolikor so vredna vsa podjetja na slovenski borzi, pa je uspeh še toliko večji. Velika podjetja namreč težje dosegajo višje stopnje rasti, kot manjša. Coca Cola je po tej primerjavi še veliko večje podjetje, njena kapitalizacija znaša 113 milijard €. Razlog za njun uspeh lahko najdemo predvsem v diverzifikaciji njunega poslovanja po celem svetu. McDonaldsove hamburgerje najdemo praktično v vsaki državi. 40 odstotkov prihodkov pride iz Evrope, dobrih 33 iz Amerike, preostanek pa prinesejo trgi v razvoju. Ti so pri obeh podjetjih v zadnjih letih predstavljali najvišjo rast. Tudi napovedi uprave McDonald's ostajajo optimistične. Še naprej želijo pridobivati tržni delež, poleg tega pa je korelacija med njihovimi prihodki in gospodarskimi podatki zelo majhna. Lahko celo rečemo, da jim slabe gospodarske razmere prinašajo več prihodkov, saj je prehranjevanje v njihovih restavracijah še vedno cenejše kot marsikje drugje.

Na dobri poti pri doseganju svojega cilja, da podvoji svojo prodajo v tem desetletju, je tudi Coca Cola. Stavijo predvsem na Kitajsko, njihove investicije v omenjeno državo bodo od leta 2009 pa do 2014 znašale 5 milijard evrov. Rezultati osvajanja novih trgov se kažejo tudi v rezultatih poslovanja. V težkih razmerah so njihovi prihodki v prvi polovici zrasli za 6%.

Kot kažejo poslovni rezultati nekaterih podjetij, se ljudi tudi v kriznih časih težko odrečejo sladkemu in slanemu. Nekateri celo povečajo količine. Tudi v prihodnosti kakšnih večjih sprememb ne gre pričakovati.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Megatrend prihodnjega desetletja

04.10.2010

D. Zorman

Vpliv višjih cen prehranskih izdelkov na borzne trge

31.01.2011

D. Zorman

Kje lahko pričakujemo kitajske »demografske dividende«?

08.11.2010

D. Zorman