Ekskluzivno za Vzpon.si: Jim Rogers

Ekskluzivno za Vzpon.si: Jim Rogers

Rogers je postal legenda Wall Streeta, ko sta z Georgeom Sorosom v sedemdesetih letih ustanovila Quantum hedge fund. Več kot primeren sogovornik za kratek intervju ob lansiranju nove spletne strani Vzpon.

Jim Rogers velja za enega najprodornejših ameriških borznih komentatorjev. Soustanovitelj Quantum fund-a, profesor financ na univerzi Columbia, avtor mnogih knjig in komentator televizije CNBC je najbolj poznan kot ustanovitelj enega svetovno najbolj priznanih surovinskih indeksov RICI (Rogers International Commodities Index). Rogers je postal legenda Wall Streeta, ko sta z Georgeom Sorosom v sedemdesetih letih ustanovila Quantum hedge fund.

Jim Rogers se nam je zato zdel več kot primeren sogovornik za kratek intervju ob lansiranju nove spletne strani Vzpon.

Vzpon.si: V vašem blogu ste zapisali, da je panoga kmetijstva vrednotena najnižje v zadnjih desetletjih. Torej priporočate nakupe v tej panogi?

Jim Rogers: Panoga je zelo perspektivna, vrednotenja riža in bombaža so trenutno na izredno ugodnih ravneh in nudijo možnost velike rasti. Panogo označujem kot izraziti "buy".

Vzpon.si: V mnogih intervjujih omenjate potencial rasti Kitajske in Indije....

Jim Rogers: Kitajska da, vendar pa za potencial rasti v Indiji nisem nikoli zastavljal svojega imena.

Vzpon.si: Kakšno je vaše mnenje o balkanski regiji ali Sloveniji?

Jim Rogers: V dolgotrajno rast Balkana  nikoli nisem verjel. Zaenkrat tudi ne vidim razloga, da bi svoje mnenje spreminjal.

Vzpon.si: Trgi v razvoju in države BRIC postajajo že stara zgodba. Lahko za naslednji naložbeni bum poskrbijo ti. new frontier markets?

Jim Rogers: V prihodnjih letih večjih bumov ne pričakujem. Navkljub temu ne mislim, da ti. new frontier markets ne morejo postati ustrezni naslednik držav BRIC.

Vzpon.si: V 2008 ste za Bloomberg dejali da FED (Ameriška centralna banka) z davkoplačevalskim denarjem vodilnim iz družbe Bear Stearns kupuje maseratije. Potem se je zgodil Lehman Brothers. Ali to pomeni, da vodilni Lehman Brothersa niso dobili niti Volskwagnov?

Jim Rogers: Večina vodilnih z Wall Streeta je bilo kmalu po tej izjavi deležnih sredstev iz državne pomoči. Če sledimo tej analogiji so torej vsi dobili Lamborginije. Razen fantov iz Lehmana seveda...

Vzpon.si: Nekoč ste CNBC označili za PR agencijo. Kakšno je vaše mnenje o vlogi medijev pri sodoločanju razpoloženja vlagateljev na trgu?

Jim Rogers: Mediji pogosto izražajo bikovsko razpoloženje, še pogosteje pa niso sposobni uvideti ali pa interpretirati aktualnih problemov.

Vzpon.si: Ali lahko mediji aktivno vplivajo na razpoloženje vlagateljev in posledično tudi na samo trgovanje?


Jim Rogers: Nažalost da.

Priporoči članek prijatelju