Precejšen razkorak med analitiki podjetij in makroekonomisti

Članek slika

V zadnjem času so mediji polni novic o upočasnjevanju gospodarskih kazalnikov, ki so s seboj prinesli močan padec delniških tečajev in zatekanje investitorjev k varnejšim naložbam.

Če pogledamo na borze z vidika poslovanja podjetij in njihovih vrednotenj, pa ugotovimo, da je položaj precej boljši, kot ga odraža trenutno stanje. Podrobnejši pogled na največja svetovna podjetja iz indeksa S&P Global 1200 nas pripelje do nekaterih zanimivih ugotovitev. Podjetja imajo v povprečju veliko denarnih sredstev, marsikatero podjetje pa je napovedalo odkupovanje lastnih delnic. Cene delnic so na recesijsko nizkih ravneh, a ne v absolutnem smislu, temveč relativno glede na ustvarjene dobičke, glede na njihove knjigovodske vrednosti, prodajo in podobno. Dividendni donos podjetij je na zgodovinsko visokih ravneh glede na donos državnih obveznic, kar povečuje privlačnost delnic. Dolg podjetij se je v zadnjih treh letih v povprečju znižal, tudi na račun večje racionalizacije poslovanja. Podjetja dosegajo rekordne profitne marže, kar pomeni, da premalo zaposlujejo, zaposlene premalo plačujejo ali pa so cene izdelkov previsoke. Omenjene stvari lahko v prihodnje pripeljejo do rasti zaposlovanja, dohodkov zaposlenih ali zniževanja inflacijskih pritiskov.

Analitiki v povprečju še vedno napovedujejo precejšnjo rast dobičkov za prihodnja leta, čeprav so se pričakovanja glede stopenj rasti v zadnjem času umirila. Razlika med pričakovano rastjo dobičkov podjetij in pričakovano rastjo BDP v ZDA se je močno povečala, kar kaže na močno razhajanje stališč med makroekonomisti, ki ocenjujejo stanje gospodarstva, in analitiki podjetij, ki ocenjujejo njihovo prihodnje poslovanje. Nekateri analitikom očitajo prepočasno odzivnost na razmere na trgu in verjamejo, da se bodo njihove ocene v prihodnje še precej znižale, vse pa je seveda odvisno od končnega scenarija - zgolj upočasnjevanje ali recesija?

Za prihodnost borznih tečajev se moramo vprašati dvoje: ali je recesija na obzorju in kam bodo šli dobički podjetij. Poigrajmo se z verjetnostjo in dajmo večjo možnost scenariju upočasnjevanja kot scenariju recesije, hkrati pa ugotovimo, da imajo cene delnic že vgrajeno recesijo, saj so rezultati poslovanja predobri za trenutne ravni. Omenjena situacija lahko ob prvih znakih stabilizacije gospodarstva kratkoročno vpliva na rast tečajev. Za dolgoročno in vzdržno rast pa bodo nedvomno potrebne strukturne gospodarske reforme, ki vključujejo predvsem razdolževanje držav.

Za prihodnost borznih tečajev se moramo vprašati dvoje: ali je recesija na obzorju in kam bodo šli dobički podjetij.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Na borznih trgih prevladuje zmerni optimizem

30.06.2021

S. Ivanović