Priložnosti in nevarnosti trenutne situacije na trgu

Članek slika

Kako resna je trenutna sitaucija na trgih in katere so vaše opcije, če volatilnost trgov v zadnjem času za vas predstavlja prevelik stres?

Trenutna situacija na finančnih trgih

Nahajamo se v negotovih časih, ko se vlagatelji agresivno odzivajo tako na pozitivne kot negativne novice z volatilnih finančnih trgov. Navkljub umiritvi tečajev v zadnjih dneh, nihče ne zna napovedati, kaj bodo morale storiti centralne banke in vlade, da se nihajnost trgov umiri. Do okrevanja zagotovo bo prišlo, saj smo še vedno priča procesu razvoja.

Po našem mnenju je delni umik iz delniških trgov v manj tvegane obvezniške in predvem denarne sklade zaradi nepredvidljivega dogajanje na finančnih trgih v teh trenutkih tako za dolgoročne in predvsem za kratkoročne vlagatelje povsem na mestu. Reakcije trgov  so v zadnjih tednih silovite v obe smeri. Nekateri analitiki menijo, da se bo visoka volatilnost nadaljevala, drugi pa ne izključujejo nadaljnih padcev.

Na drugi strani nekatera podjetja poročajo o zelo dobrih poslovnih rezultatih. Napovedi so optimistične, ker imajo podjetja na bilancah rekordno visoke zneske gotovine. Tudi, če primerjamo vrednotenja donosov obveznic in delnic, vidimo da smo na nivojih iz dna kriza leta 2008/09.

Modrost najuspešnejših vlagateljev (med katere zagotovo sodi Warren Buffet) pravi, da kupuj, ko na trgu vlada panika in prodajaj, ko je trg v evforiji. Vsa dejstva kažejo na paniko, ki se že nekoliko umirja.

Toda vlagatelj se mora v takšnih trenutkih povprašati kakšen je njegov časovni horizont vlaganja, kakšni so njegovi finančni cilj in njegova toleranca do tveganja. Od tega je namreč odvisna njegova strateška alokacija portfelja.

Za vlagatelje z daljšim časovnim horizontom bi se zelo verjetno utegnila sedanja panika resnično razkriti kot priložnost za povečanje donosa.

Za manj nagnjene k tveganju pa je zmanjšanje izpostavljenosti delniškim naložbam ključ do zmanjšanja volatilosti portfelja in blaženje večjega padca v primeru poslabšanja gospodarskih razmer v ZDA in z poglabljanjem dolžniške krize v Evropi.

Žal nihče ne zna napovedati, kdaj bo konec in kaj bo vse potrebno, da bo svet odkorakal iz trenutne negotove situacije. Vemo pa, da se okrevanje zagotovo bo zgodilo, saj bodo borze še naprej opravljale svojo funkcijo tako kot v mnogih desetletjih do zdaj. Kot smo že predhodno zapisali se vlagatelju glede na razmere predlaga, da portfelj zaščiti bodi si z delnim umikom v denarne sklade ali obvezniške ali pa izbere manj tvegane strukturirane produkte s polno ali delno garancijo glavnice.

Dolgoročne in kratkoročne naložbene ideje:

1. Zlato na rekordnih nivoji, navkljub temu potencial rasti obstaja

Kar se tiče umika v zlato, kot varni pristan v turbolentnih časih smo pri trenutnih nivojih nekoliko skeptični, saj je tečaj zlata zaradi panike na trgu kratkoročno in srednjeročno na nevarno visokih nivojih in že rahlo izboljšanje razpoloženja na trgu lahko povzroči večje korekcije.  Cena zlata se je v ponedeljkovem (22.8.2011) dnevnem trgovanju dotaknila 1.900 dolorjev za unčo a je trgovanje zaključila nekoliko niže. V manj kot dveh mesecih je zlato zabeležilo že več kot 26% rast predvsem na račun negotovosti glede globalne ekonomije in pričakovanj, da po FED ponudil novi sveženj stimulacijskih ukrepov za oživitev ameriškega in svetovnega gospodarstva. Tako močna rast zlata, ki je ceno v letošnjem letu potisnila 34% više, se ni zgodila dalj časa. Po tako močni rasti se je mnogo vlagateljev začelo spraševati ali je rumena kovina že blizu vrha ali celo v novem balonu. Nekateri analitiki pa kljub temu menijo, da ima zlato ob trenutnih nivojih ob nadaljevanju negotovosti še vedno dovolj prostora za rast. Zgodovina nas uči, da ko se govori samo o določeni stvari (zlato) je bolj modro razmisliti o umiku kot vstopu.

V kolikor želi vlagatelj staviti na padec zlata lahko to stori z nakupom delnic ETF-ja (Exchange Traded Funds) ali ETN-ja (Exchange Traded Notes) na borzi. ETN, ki stavi na padec zlata brez vzvoda je DB Gold Short ETN (DGZ), med ETF-je in ETN-je z dvojnim vzvodom pa sodita ProShares UltraShort Gold (GLL) in DB Gold Double Short ETN (DZZ).

V kolikor je vlagatelj mnenja, da bo zlato še raslo pa se lahko odloči bodisi za posredno izpostavljenost zlatu z nakupom delniških vzajemnih skladov Alta GOLD, Ilirika GOLD, Amundi Funds Equity Global Gold Mines ali PI Gold Stock. Lahko pa se odloči tudi za nakup ETF-ja SPDR Gold Trust (GLD), iShares COMEX Gold Trust (IAU) in PowerShares DB Gold Fund (DGL) ali pa ETN-ja in ETF-ja z dvakratnim vzvodom DB Gold Double Long ETN (DGP) in ProShares Ultra Gold (UGL).


2. Aktivno upravljan mešani vzajemni sklad

V kolikor iščete finančni produkt ali vzajemni sklad, ki vam v turbolentnih časih z aktivno naložbeno politiko omogoča optimalno razmerje med tveganjem in donosom lahko izberite globalni mešani vzajemni skladi Carmignac Patrimoine (FR0010135103), ki ga je v Sloveniji možno vpisati le preko naložbeno zavarovalnega produkta UFOS (po 10 letih brez davka) kot enkratno vplačilo ali mesečno varčevanje ali preko strukturiranega produkta Vermögens Höchststands Garant (AT000B060942), ki vsakega 12 v mesecu zaklene 85% že ustvarjenega donosa do zapadlosti 28.10.2015. V tem trenutku ga je mogoče kupiti po 5% diskontu glede na nominalno ceno.

Trgi v razvoju

V osnovi velja prepričanje, da največji potencial v prihodnjem desetletju predstavlja potrošnik na trgih v razvoju. Že dlje časa je jasno, da je generator svetovne rasti Azija. Novo nastajajoče sile, države BRIC ter njihovi potrošniki, so v zelo dobri finančni kondiciji. Približevanje njihovega standarda zahodnemu seveda ne bo enostavno, tudi pri njih se bodo dogajali previsoki vzponi in padci, vendar so po mnenju nekaterih analitikov trenutni temelji za rast precej močnejši kot v zahodnem svetu.

Frontier trgi

Naložbeni potencial prihodnosti predstavljajo ti. frontier trgi, hitro razvijajoči se trgi, ki ne vključujejo Brazilije, Rusije,Indije in Kitajske. Sicer so manjši in manj razviti od velikih štirih, a so danes tam, kjer so bili BRIC trgi pred 20 leti. Glavna lastnost mejnih trgov je, da so v neposredni geografski bližini in koristijo prednosti mednarodne menjave ter rasti držav BRIC.

Če še niste slišali za mejne trge, niste edini. Šele nedavno so postali investicijsko zanimivi. Razvijajoče države za napredek potrebujejo surovinske bazo in ostale proizvode, ki jih najdejo v bližnji soseščini. Razlogi za dvig trgovanja z mejnimi državami so stroškovna učinkovitost transporta, pa tudi nižje jezikovne in kulturne ovire. V prihodnje je pričakovati razvoj na področju infrastrukture, transporta, finančnega sektorja in telekomunikacij. Npr. Kazahstan je bogat z nafto in drugimi surovinami ter zaganja velike infrastrukturne projekte. Povprečna gospodarska rast države skupine »Frontier Markets« je bila 2010, na podlagi podatkov MDS, skoraj dvakrat večja od razvitih držav G-7 (Francija, Italija, Japonska, Kanada, Nemčija, Velika Britanija in ZDA). Katar je imel gospodarsko rast 14,5%, Singapur, 14,5% in Argentina 9,2%, medtem ko je med razvitimi najvišjo gospodarsko rast beležila Nemčija v višini 3,5%.

Optimalni način za investiranje na teh trgih je prek vzajemnih skladov. Vlagatelji se v primeru neposrednega investiranja v delnice srečajo z visokimi transakcijskimi stroški, povezanimi z odpiranjem trgov in samim trgovanjem ter pomanjkanjem informacij oz. podatkov o posameznih naložbah. Infond Frontier je primeren predvsem kot dopolnitev portfelja in razpršitve premoženja med vrsto različnih trgov, ki imajo izjemen potencial.  To so gospodarstva novih priložnosti, velja jim zaupati del vašega osebnega portfelja.

3. Slovenija na zgodovinskem dnu

Za bolj aktivne in tudi dolgoročne (pasivne) vlagatelje, ki bodisi prisegajo na neposredne delniške naložbe in delniške vzajemne sklade je glede na trenutne nivoje špekulativno zanimiva tudi naložba v slovenske delnice. Vlagatelj se lahko slovenskim delnicam izpostavi preko dveh vzajemnih skladov NFD 1 Delniški in NLB Skladi - Slovenija delniški. Lahko pa se odloči tudi za nakup Certifikata (AT0000A038L9 / RCB7J9) vezanega na indeks SBI TOP Raiffeisen Centrobank. Certifikat zajema delnice šestih slovenskih podjetij: Krka, Petrol, Telekom Slovenije, Mercator, Gorenje in Pivovarna Laško. Vlagatelj z vstopom v to naložbo ima priložnost, da se brez časovne omejitve in upravljalske provizije v razmerju 1:1 izpostavi razvoju slovenskega blue-chip indeksa.

Za dodatne informacije so vam na voljo osebni finančni svetovalci družbe Vzajemci vsak dan med 8h in 16h na brezplačni telefonski številki 080 35 08 ali na e-naslovu [email protected]

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja