Delniški trgi ponujajo vse več, kdo si dovoli pohlepa?

Članek slika

Zadnji mesec nas je naučil ceniti razdiralno moč, ki jo lahko kaos in strah povzročita na finančnih trgih. Naložbe, ki so dojete kot razmeroma varne in neke vrste varen pristan v viharnih časih, so se krepko okrepile, medtem ko so tvegane naložbe, med njimi predvsem delnice in surovine, doživele pravcati beg vlagateljev.

Delniški investicijski skladi so po celem svetu zabeležili pravo eksplozijo odlivov, kateregakoli ponudnika podatkov si ogledamo. Zdi se, kot da je svetovno gospodarski finančni sistem veliki talec vojne za politično prevlado in moč v največjem svetovnem gospodarstvu, saj si je sicer zelo težko razložiti potek pogajanj okrog dviga praga za zadolževanje v ZDA, ki so vodila v rez bonitetne ocene ZDA s strani agencije S&P. Republikanska stranka je začela svoj predvolilni napad na administracijo Baracka Obame in demokratsko stranko, saj je obstajal resen strah, da bo ameriško gospodarstvo, ob izjemni ravni spodbud s strani fiskalne in denarne politike, nadaljevalo po poti okrevanja in prelomilo urok stagnacije na trgu dela in nepremičninskem trgu do predsedniških volitev novembra 2012.

Tečaji delnic so bili tako močno tepeni, da se je povprečna premija za tveganje, ki je vračunana v delnice v svetovnem delniškem indeksu MSCI World All Countries – ta vključuje tudi trge v razvoju – po naših ocenah povzpela na več kot osem odstotnih točk. Gre za raven, ki smo jo zadnjič videli med oktobrom 2008 in marcem 2009, ko so tečaji dosegli zadnjo lokalno dno, kot je to lepo prikazano na dnu našega grafa. Tečaji v indeksu po naših izračunih v povprečju kotirajo na 12,5- kratniku ciklično prilagojenega dobička na delnico. Zdi se, da je lahko globalno razpršeni delniški portfelj, ki vključuje tako razvite delniške trge kot trge v razvoju, ena od redkih osnovnih oblik premoženja, ki lahko prinese investitorjem realne donose na srednji in daljši rok. To velja še zlasti ob upoštevanju, da trg zamenjav vezanih na indeks cen življenjskih potrebščin v ZDA po podatkih Barclays Capital vračunava v naslednjih petih letih inflacijo okrog 2,8 odstotka na letni ravni. To pomeni, da so brez strahu pred krizo in recesijo državne obveznice in zlato izrazito ranljiva in neracionalna naložba na daljši rok, ki jo poganja predvsem strah.

Strah, ki po besedah starega borznega lisjaka Warrena Buffetta, udari hitro, lahko pa je tudi vodilo, saj pravi, da je osebno prestrašen, ko so investitorji okrog njega pohlepni in pohlepen le, ko so ljudje okrog njega prestrašeni. Vprašanje je le, kdo si bo pri tem, kar trgi ponujajo, upal biti pohlepen?

"Sem prestrašen, ko so drugi pohlepni in pohlepen, ko so drugi prestrašeni," - Warren Buffett

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Bodo velike ribe razdražile bika?

11.10.2010

A. Grahek