Cepivo in cenejši dolar poganjata tečaje

Članek slika

Leto na Ljubljanski borzi se je začelo podobno spodbudno kot se je končalo lansko. Zadnjih deset dni lanskega leta in prvih deset dni letošnjega leta je namreč borzni indeks SBI TOP zrastel za skoraj deset odstotkov.

Povečano zanimanje vlagateljev za nakup delnic beležimo po celem svetu, razlogov za to pa je seveda kar nekaj. V prvi vrsti je to seveda prihajajoče cepivo, ki bo končalo najhujšo zdravstveno krizo v novejši zgodovini in ponovno zagnalo gospodarstvo tako na strani ponudbe kot tudi povpraševanja.  Cepivo sicer prihaja počasi, lahko bi zapisali tako rekoč po kapljicah, vendar pa se bodo dobave vsekakor povečale tja do pomladi. 

Ameriška farmacevta Pfizer in Moderna, ki imata trenutno edina dovoljenje Evropske komisije za cepljenje,  bosta začetne težave zaradi množične proizvodnje ter distribucije rešila v nekaj tednih. Še bolj pomembno iz vidika množičnega cepljenja pa je pridobitev dovoljenja za angleško-švedsko družbo Astra Zeneca. Evropska agencija EMA naj bi njihovemu cepivu prižgala luč 29. januarja, in tako močno pospešila cepljenje na stari celini.  

Upanje, ki ga gojijo borzni vlagatelji širom sveta je tako oživljanje svetovnega gospodarstva morda že pred poletjem oziroma najkasneje v jeseni letošnjega leta. Za dodatno motivacijo za nakupe delnic po svetu v tem trenutku pa skrbi tudi padec vrednosti ameriškega dolarja. To je vedno dobro predvsem za trge v razvoju, ki imajo pretežen del zunanjega dolga v tej valuti. Indeks delnic iz »emerging market« klasifikacije se je tako vrnil na rekordne ravni, rasti pa najbrž še ne bo konec. Še posebej ker je Kitajska, ki ima največjo utež v tej skupini tudi lansko leto, kljub epidemiji ohranila nekaj odstotno gospodarsko rast. 

Na domačem borznem parketu je minuli teden odmevala novica, da je Petrol kupil drugega največjega trgovca z naftnimi derivati na Hrvaškem. Crodux ima 93 črpalk, Petrol pa bo skupaj z njimi svoj tržni delež pri sosedih povišal na 23 %. V Petrolu kupnine kot običajno ne razkrivajo, in zato v tem zapisu dobijo slabo oceno za transparentnost posla. Po podatkih iz leta 2019, ki pa je bilo vsekakor mnogo boljše leto od 2020, je Crodux ustvaril okoli 20 milijonov EUR dobička. Če upoštevamo da je lansko leto zaradi epidemije bilo mnogo slabše, se tako znova ustvarja širok prostor za ocenjevanje velikosti, predvsem pa ustreznosti kupnine, ki jo bo Petrol za to transakcijo plačal. Še posebej zato, ker bo verjetno večji del kupnine Petrol moral plačati iz izdajo novega dolga oziroma se zadolžiti pri bankah. Zato bo  zelo zanimivo videti bilanco lanskega poslovanje naše naftne družbe, ki bi po logiki stvari mogla biti precej slabša kot tista iz leta 2019. Petrol bo po finančnem koledarju letno poročilo za 2020 objavil v začetku marca, pričakujemo pa lahko prvič po dolgih letih da predlagana  dividenda ne bo višja kot leto poprej.

Grega Meden je zaposlen kot samostojni upravitelj v družbi Generali Investments. 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja