Tehnološke delnice kot glavni zmagovalec korona krize

Članek slika

Tehnološki sektor je veljal in še vedno velja za visoko tveganega. Le strankam, ki so bile naklonjene večjemu tveganju in so imele dobre živce, se je običajno svetovalo usmeriti določen odstotek naložb v tehnološke delnice ali sklade s to sektorsko izpostavljenostjo.

Tisti, ki poznate delniške trge in jih spremljate več kot 20 let, se najbrž spominjate dogodkov konec prejšnjega tisočletja, ki so negativno zaznamovali ta segment. Indeks tehnoloških delnic NASDAQ, ki je v obdobju med 1995 in 2000 na podlagi špekulacij in masovnih investicij v internet start up podjetja, poskočil iz 1.000 na več kot 5.000 indeksnih točk, je v naslednjih dveh letih padel za skoraj 77 odstotkov. Nekateri takratni tehnološki velikani, Cisco, Intel in Oracle so tako v tistem obdobju izgubili kar 80 odstotkov vrednosti.

V skoraj dveh desetletjih po »dotcom« balončku se je na tehnološkem področju naredil velikanski napredek. Internet je samoumeven, fiksne telefone smo zamenjali z mobilnimi, računalniki so super zmogljivi, fotoaparat na film je zgodovina. Tehnologija se je razširila na področje zabavne industrije, znanosti, komunikacije, bančništva, medicine … oziroma praktično na vsak segment vsakdanjega življenja. Življenja brez tehnologije si ne moremo več zamisliti. Trenutna pandemija nas je postavila v položaj, da so pred tehnologijo klonili še tisti najbolj bojeviti, ki so se uporabi tehnologije upirali. Šola, služba na daljavo, stiki z domačimi na daljavo in nakupi po spletu še skoraj desetletje nazaj ne bi bili mogoči. Niti predstavljati si ni mogoče, kako bi taka pandemija potekala 20 let nazaj. Prav zaradi korone se je pomen tehnologije še povečal in nagradil vse, ki so z nakupi tehnoloških delnic verjeli v njeno prihodnost. Tržna kapitalizacija marsikatere družbe vključene v indeks NASDAQ se je prav v letošnjem letu dvignila na rekordne nivoje.

Preberite tudi: DZUBOX: Imajo tehnološke delnice še prostor za rast?

Številke so za našo malo državico z 48 milijard EUR BDP-ja skoraj nepredstavljive. Največji tehnološki gigant Apple je trenutno na borzi vreden več kot 2.100 miljard USD. Sledijo mu Microsoft (1.619 milijard USD), Amazon (1.600 milijard USD), Google (1.230 milijard USD), Facebook (800 milijard USD) in Tesla (562 milijard USD). Indeks Nasdaq 100 je od začetka letošnjega leta pridobil kar 40 odstotkov, v zadnjih petih letih pa okoli 160 odstotkov vrednosti. Trg najbolj zanimivih in hitro rastočih tehnoloških delnic pa je postal tako velik, da so dobile te delnice kar skupno ime - delnice FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix in Google). Če je bilo vse to doslej še vzdržno, pa sedaj zbuja skrb marsikateremu vlagatelju.

Se približujemo novemu balončku tehnoloških delnic?

Kot je pred kratkim omenil miljarder Stanley Druckenmiller: vsak ima rad zabave, ampak po veliki zabavi pride vedno glavobol. Se bodo z glavobolom zbudili tudi lastniki tehnoloških delnic? Težko je reči. Visoko rast so namreč beležile prav delnice, za katere se pričakuje visoka rast dobička zaradi preskoka k bolj digitalnemu in manj fizičnemu svetu – Zoom, Amazon, Microsoft, Netflix in Apple. Obstaja pa velika razlika med današnjimi tehnološkimi velikani in njihovimi »dotcom« predniki. In to je predvsem velikost. Zdajšnja podjetja so povečini ogromna in zelo dobičkonosna. Glavna »dotcom« podjetja na začetku tisočletja pa so bila predvsem mlada start up podjetja, ki so bankrotirala slabo leto po začetnih, zelo napihnjenih prodajah na borzi.

Za trenutno visoke nivoje tehnoloških delnic je več razlogov: velik preskok življenja k digitalnemu in obeti visokih dobičkov spletnih velikanov zaradi pandemije, cepitve delnic nekaterih podjetij (Apple, Tesla), zaradi česar so postale delnice bolj dostopne malim vlagateljem ter ogromni nakupi opcij tehnoloških podjetij s strani Japonskega konglomerata SoftBank. Vse to so bili vzvodi, da so tehnološke delnice lahko samo nadaljevale svojo pot navzgor.

Kaj bo s tehnološkimi delnicami po korona krizi?

Bomo po krizi še hoteli govoriti prek Zoom-a, nakupovati po spletu, delati od doma? Najbrž v precej manjši meri kot zdaj. Vendar pa je tehnologija vsekakor prihodnost in od tukaj lahko gradimo samo naprej. Jasno je, da bo svet, v katerem se bomo znašli po pandemiji, drugačen. Vedno več bo dela od doma, vedno več spletnega naročanja, manj bo potovanj, digitalizacija pa bo vedno hitrejša. Kar nas lahko veseli, je stopnja inovacij, ki je med krizo visoka in bomo čez 10 let spremljali gibanje delnic tehnoloških velikanov, ki so se rodili iz idej, razvitih med trenutno pandemijo.

Ne zasledujte najvišjih donosnosti

Čeprav govorimo o vročih zgodbah, je še vedno na mestu previdnost in trezen razmislek, namesto brezglavega zasledovanja vročih zgodb. Dejstvo je, da lahko ravno tehnološkim delnicam ob prvem močnejšem vetriču na borzi spodnese največ vrednosti. Za dolgoročnega vlagatelja in vlagatelja, ki ima svoj portfelj skrbno razpršen med različne naložbene razrede in sektorje, to običajno ni razlog za skrb. Najbolj neučakanim pa lahko precej zniža vrednost naložbenega portfelja.

Pred vstopom na trg pridobite mnenje neodvisnega strokovnjaka in sestavite načrt, prilagojen vašim potrebam. Lahko se obrnete tudi name na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja