Članek slika

Vlagatelji letošnjega leta dolgo časa ne bodo pozabili. Kot sem zapisal v marčevskem prispevku za časopis Večer, lahko leto 2020 na borzah opišemo z besedno zvezo "Od pekla do raja". 

Zgodilo se je to, kar smo pričakovali. Več kot 30-odstotni padec so trgi nadoknadili v izjemno kratkem času. Analitiki smo pričakovali, da bo okrevanje borznih trgov trajalo okoli 6 mesecev. Presenetljivo, tudi ta kratka doba je bila predolga, saj smo večji del padca nadoknadili v prvih dveh mesecih. 

Analitiki v Evropi v začetku leta še nismo pripisovali velikega pomena dogajanju na Kitajskem. A tako kot je značilno za "črnega laboda", je tudi ta prišel nepričakovano, ima zelo velik vpliv in je za nazaj zelo enostavno razložljiv. Pa vendar nas je vse skupaj ujelo nepripravljene.

Kot sem zapisal sredi pomladi: "Proti koncu leta bomo zelo verjetno že govorili o najhitrejšem okrevanju v zgodovini." Ukrepi vlad in centralnih bank so krepko presegli ukrepe, ki jih je svet lahko spremljal po 2. svetovni. Takratni odziv je vplival na ugoden razplet dogajanja v prihodnjih desetletjih, podobno lahko pričakujemo tudi tokrat. Seveda pa brez vmesnih postankov ne bo šlo. 

Da bi vam pomagali, smo se odločili pripraviti naložbeni zemljevid, ki odraža povprečno oceno slovenskih analitikov. Tokratno oceno smo pripravili na podlagi 7 mnenj. 

V prihodnjih dneh spremljajte naše spletno mesto, saj bomo objavili tudi intervju z upravljavci glede trenutnega dogajanje ter pričakovanj za naprej. 

Vsekakor vam priporočamo, da se pred morebitno investicijo posvetujete z enim od naših strokovnjakov. Ta vam bo pomagal pri ustrezni razpršitvi sredstev, vam svetoval tudi pri ostalih finančnih zadevah in bo odgovoril na vsa vaša vprašanja, povezana z naložbami in osebnimi financami. Naročite se na posvet! 

V primeru dodatnih vprašanj pa pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja