OPEC+ brez pravega odgovora na ključno vprašanje

OPEC+ brez pravega odgovora na ključno vprašanje

Konec julija se je iztekel zgodovinski dogovor kartela OPEC+ o znižanju proizvodnje nafte za 9,7 milijonov sodčkov dnevno. Z avgustom je znižanje omejeno na 7,7 milijonov sodčkov dnevno.

Težava pri vsem skupaj, kot jo vidijo tako proizvajalci kot porabniki nafte, je v tem, da se navedene ukrepe sprejema tako rekoč na slepo. Nihče ne ve, kje je tista meja, pri kateri bodo cene stabilne, ameriški proizvajalci pa ne bodo mogli trga zasuti s svojo nafto. Lahko bi rekli, da se v temi premikamo po robu prepada. Aprilski dogovor je bil posledica cenovne vojne med Rusijo in Savdsko Arabijo, zaradi katere so cene nafte strmoglavile. Spomnimo: aprila smo bili prvič v zgodovini priča padcu terminskih pogodb na nafto krepko v negativno območje. Doživeli smo nekaj, kar je bilo do sedaj možno le v teoriji.

Preberite tudi: Leto 2020 zahtevno za dividendne delnice

Sedaj, ko so se cene stabilizirale na okoli 40 dolarjev za sodček, morajo proizvajalci najti pravo razmerje med ceno in povpraševanjem. V kolikor bodo cene narasle preko 45 dolarjev za sodček, se bo na trg vrnilo precej ameriških proizvajalcev nafte in bo tveganje za padec cen zaradi previsoke ponudbe znova visoko.

Avgust so naftni trgi začeli previdno, saj trgovci še vedno poskušajo oceniti, kakšen vpliv bo prinesla ponudba dodatnih 2 milijonov sodčkov dnevno na trgu. V ponedeljek, 3. avgusta, so se cene nafte znižale za okoli 0,7 odstotka. Podobnim gibanjem smo priča tudi danes.

Danes je poslovne rezultate za drugo četrtletje objavil tudi naftni velikan BP. Podjetje je v drugem letošnjem četrtletju ustvarilo 16,8 milijard dolarjev izgube; v enakem obdobju lani je podjetje ustvarilo 1,8 milijarde dolarjev dobička. Istočasno je podjetje prepolovilo dividendo za drugo četrtletje na 5,25 centa na delnico, med tem ko je podjetje za prvo letošnje četrtletje vlagateljem izplačalo 10,5 centov na delnico.

Kaj naj stori vlagatelj?

Ocenjujemo, da smo dno krize že videli, bodo pa vplivi, kot je, na primer, izguba delovnih mest, opazni še kar nekaj časa. Zato tudi morebitne občasne hitre korekcije za takšno obdobje niso nič nenavadnega in ne smejo presenetiti vlagateljev, sploh po eni hitrejših rasti v zgodovini. Je pa zelo težko pričakovati, da bo prišlo do daljšega obdobja padcev, saj imajo trgi radi likvidnost in bi lahko trenutno stanje označili za idealno okolje za delnice.

Številni vlagatelji ste v letošnjem letu z naložbami ustvarili tudi več kot 30-odstotno donosnost. V takem primeru ni čisto nič narobe z unovčevanjem dobičkov in čakanje na nove priložnosti, ki jih bo trg nedvomno ponudil. Naj pohlep ne zaslepi vašega pogleda na dogajanje v svetu. Seveda ni tudi čisto nič narobe z vztrajanjem v naložbah, v kolikor je pred vami še več let varčevanja. Vsekakor pa v trenutnem obdobju priporočam, da strukturo vašega portfelja pregledate s pomočjo strokovnjaka, ki bo znal oceniti, ali je le-ta še vedno primerna za vas.

Osebno skrbništvo izvajamo tudi svetovalci Vzajemcev. Poslužujemo se all-finance pristopa, pri katerem je na prvem mestu posameznik in njegove potrebe. Neodvisnost in široka paleta ponudnikov pa omogočata, da prejmete za vas najboljšo rešitev. Dogovorite se za svoj termin z našimi svetovalci!

V primeru vprašanj pa pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju