Kitajske borze pregrete, potencial za rast pa ne pojenja

Članek slika

Že pred dobrim tednom smo zapisali, da so se kitajske borze znašle na 5-letnem vrhu, torej na nivojih, kot jim nismo bili priča od zadnjega poka balona leta 2015. 

Predstavljajte si hipotetičnega vlagatelja, ki ne ve nič o letošnjem dogajanju in spremlja le številke. Ob pogledu na vrednost kitajskega indeksa Shanghai Composite v začetku leta in danes bi videl le, da so borzni indeksi letos krepko v zelenem. Ponovno smo se znašli v situaciji, ko želi delnice kitajskih podjetij imeti skoraj vsak Kitajec, tudi brez poznavanja osnov trga in tudi podjetij, ki jih kupi. 

Podatki kažejo, da so kitajske delnice že precej napihnjene, vendar to še ni razlog za obrat trenda. Namreč trgi, še posebej kitajski zaradi številčnosti prebivalstva, vedno pretiravajo, dokler je med vlagatelji prisoten strah (pohlep), da bodo zamudili priložnost, če rasti ne izkoristijo. Z vso likvidnostjo, ki je prisotna na trgih, bi lahko tečaji le še pridobili pospešek. Dodaten argument za to je tudi delež dolga, s katerim se kupuje delnice. Ta kazalec je dosegel najvišjo raven v zadnjih 5 letih.

Pri pogledu na graf je očitno, da smo še daleč od stanja, kot smo mu bili priča leta 2015 in bi danes, ob podobnih vrednostih beležili še veliko višjo rast, kot smo ji priča. Morda celo nove rekorde. 

Nadzorujte tveganje, ne donosov

V svetu investiranja velja, da donosnosti vaših investicij ne morete nadzorovati (razen v primeru vašega lastnega podjetja, poslovanje katerega je odvisno od vašega dela). Lahko pa na drugi strani nadzorujete stroške ter tveganje, ki ga s posamezno investicijo sprejmete. Zato tudi v tem primeru velja, da vlagatelji, ki se boste odločili za vožnjo na "kitajskem vlaku", morate biti bolj osredotočeni na tveganje, ne potencialne donose. 

Hitra rast na drugi strani pomeni tudi hiter padec v primeru negativnega scenarija. Tveganje pa predstavljajo negativni scenariji in verjetnost, da se le-ti realizirajo. Kateri dejavniki tveganja so trenutno najbolj pomembni? Pri Kitajski bolj v ospredje pridejo zunanji dejavniki v obliki trgovinske vojne z ZDA. Drugi dejavnik tveganja je nedvomno obrat na drugih pomembnejših trgih, predvsem v ZDA. Slednji dejavnik je v tem času še kako realen. Namreč se nahajamo pred sezono objav poslovnih rezultatov, ki verjetno bodo boljši od napovedi analitikov (sicer revidiranih napovedih z upoštevanjem hibernacije svetovnega gospodarstva). Do problema lahko pride ob poslabšanju prihodnjih napovedi, do katerih bo nedvomno prišlo. Če bodo napovedi prihodnjih rezultatov poslovanja slabše od trenutnih pričakovanj, lahko hitro pride do obrata sentimenta vlagateljev. 

Revidiranje prihodnjih napovedi bomo nedvomno dočakali, nevarnost za slabše drugo polletje letošnjega leta je tudi zelo realna. Gledano logično je po taki rasti pričakovati korekcijo. Istočasno pa smo se letos znašli v situaciji, v kakršni še nikoli nismo bili, zato je kakršnakoli napoved le špekulacija. Vsekakor pa bomo več vedeli v prihodnjih tednih. 

Vse bralce bi posvaril pred špekulacijami in pozval, da zasledujete uravnoteženo strukturo portfelja s stabilnimi donosi tudi v negativnih obdobjih. 

Za več se obrnite na naše strokovnjake in se dogovorite za termin. 

V primeru vprašanj pišite na [email protected].
 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja