Graf: Evropske banke še niso bile tako poceni

Graf: Evropske banke še niso bile tako poceni

Glede na podatke, ki so na voljo, je razvidno da so delnice bank v območju evra na rekordno nizki ravni. 

Ali to pomeni, da so dobra priložnost za nakup, je še prezgodaj reči, saj je za napoved prihodnjega gibanja še veliko neznank. Je pa dejstvo, da nakup delnic in visoka stopnja varnosti tako in tako ne gresta z roko v roki. 

Evropske banke se zaradi politike ECB že dlje časa spopadajo z nizko dobičkonostjo. Če mnogi menijo, da je v trenutnem okolju lahko smer za delnice bank le navzdol (negativne obrestne mere, nižja gospodarska aktivnost), se morda moti. Rezultati poslovanja za prvo letošnje četrtletje so bili dokaj spodbudni. Prav tako so evropske banke stanje izkoristile za prilagoditev svojega poslovanja in so posledično tudi obeti za naprej so bolj pozitivni, kot pa negativni. Obenem pa je v tečajih delnic bančnih ustanov že vštet izredno negativen scenarij. 

Vir: TheMarketEar

Da ne bom predolg. Dejstvo ostaja, da smo se znašli v svetu, kjer banke varčevalcem zaračunavajo obresti na depozite in bomo v takšnem okolju živeli še dolgo časa. Tako rekoč lahko rečemo, da je to novo normalno stanje. Navkljub temu bodo številni varčevalci še naprej vztrajali pri depozitih, čeprav imajo že sedaj zagotovljeno izgubo vrednosti banki posojenega denarja.

Nenazadnje finančni sektor v območju evra predstavlja to, kar predstavlja tehnološki sektor v ZDA. Vsaj gledano iz vidika deleža v pomembnejših borznih indeksih, zato lahko sklepamo, da se bodo pomembnejši borzni indeksi v EU gibali tako, kot se bodo gibale cene delnic evropskih bank. 

V primeru vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com

Priporoči članek prijatelju