Še smo tukaj

Članek slika

Tečaji na borznih trgih v zadnjih dneh odražajo scenarije, ki ne samo, da se še niso uresničili, tudi niso realni.

Lahko sem malo žleht in trdim, da trenutni tečaji zajemajo najhujši predvideni scenarij za Covid-19 in Špansko gripo skupaj. Panika na trgih je posledica več dejavnikov, ki so se povezali v popolno nevihto. Podoben potek dogodkov smo videli že pri izvolitvi Trumpa, Brexitu, posegih Kitajske na valutnem trgu … Skoraj cel prispevek bi lahko našteval dogodke, ki smo jim bili priča samo v zadnjih 10 letih, vendar se bom dotaknil dveh najbolj aktualnih, ki trenutno nižata tečaje na trgih.

Glavni razlog za padce gre iskati v skrbeh glede virusa in vplivov na svetovno gospodarstvo, ki bodo nedvomno prisotni. Obstaja tudi velika verjetnost, da bomo priča kratkotrajni recesiji, ki bo posledica upada gospodarske aktivnosti zaradi odziva držav. Na mestu je tudi, da vklopimo malce logičnega razmišljanja in spoznamo, da če nekdo danes ne uspe kupiti novega vozila zaradi začasnega zaprtja salona, bo to storil takrat, ko se odpre. Negativni vpliv bo nedvomno prisoten, vendar v večini primerov ne bo šlo za dolgoročne posledice.

Trenutno situacijo bi lahko opisali kot raj za špekulante. Osebno mislim, da jo lahko označimo kot raj za vse potrpežljive vlagatelje. 

Celotnemu dogajanju se je v petek pridružila še cenovna vojna med največjimi proizvajalkami nafte. Rusija in Savdska Arabija se na zasedanju Opec+ nista uspeli dogovoriti glede nadaljnjega znižanja proizvodnje. Rusija je zagovarjala stališče, da je v proračunu že predvidela nižje cene nafte in da ji šok ne bo pustil posledic - s tem se je Rusiji odprla možnost iz trga odstraniti proizvajalce (predvsem ameriške), katerih strošek pridobivanja nafte je višji. Savdska Arabija se je konec tedna na vse skupaj odzvala z znižanjem cene svoje nafte, ter napovedjo o zvišanju proizvodnje. Lahko bi rekli, da je trge zajela popolna nevihta, ki je v trenutku odnesla vse, kar so ljudje ustvarili v zadnje pol leta.

Kaj nas torej čaka? Analitiki pričakujejo, da bo cenovna vojna med Rusijo in Savdsko Arabijo trajala nekaj mesecev. Dogajanje pa bo po drugi strani predstavljalo spodbudo za EU in Kitajsko, torej za države, ki so odjemalke. Pesimisti bi rekli, da je pred nami še nekaj mesecev nepredvidljivega gibanja cen. Optimisti bi rekli, da se čez eno leto dogodkov ne bomo niti spomnili. Ne glede na to, kako se opredeljujete, prav imate vsi. Pred nami je nekaj mesecev visokih nihanj na trgih, kjer bomo priča tako izjemno hitri rasti, kot tudi padcem. Po pričakovanjih analitikov se bomo v prihodnjih tednih gibali znotraj kanalov, pri katerih bi lahko trenutno vrednost označili za dno, zgornjo pa nekje pri 15 odstotkih višje.

Trenutno situacijo bi lahko opisali kot raj za špekulante. Osebno mislim, da jo lahko označimo kot raj za vse potrpežljive vlagatelje. Zakaj? Ker je dolgoročni potencial znova privlačen, določeni segmenti trga pa kažejo celo izredno podcenjenost. Menite, da so cene nafte sedaj privlačne? Kaj pa trgi v razvoju, borzni tečaji katerih so bili že pred korekcijo podcenjeni? Ne pozabimo niti na Rusijo, ki ima v proračunu že predvidene nizke cene nafte, ima podcenjene delnice in nenazadnje zelo malo okuženih z novim virusom. Niso ravno tovrstne zgodbe tiste, ki jih iščemo vlagatelji? Torej podjetja, ki so le kolateralna škoda trenutnega dogajanja in cena delnic, katera ne odraža realnega stanja. Morda pa ste sedaj ugotovili, da delniške naložbe za vas niso primerne in je čas za prenos sredstev v naložbe s fiksnim donosom? Za boljšo usmeritev in pomoč pri pravilni sestavi portfelja, ki bo odporen na trenutne razmere, svetujem da kontaktirate Vzajemce.

Za zaključek vam podajam dve vprašanji, katerih odgovori vam bodo pomagali pri odločitvi, ali je primeren trenutek za vstop na trge. Kaj bi storili, če bi v trgovini videli, da je vsa tehnika znižana za 20 odstotkov? Bi reagirali tako, kot na borzah in se vprašali, če je morda tudi z vašo televizijo nekaj narobe, ali bi razmislili o nakupu? In ali menite, da bo spor med Rusijo in Savdsko Arabijo glede cen nafte vplival na poslovanje podjetij, kot so Apple, Microsoft in podobni? Če ste si odgovorili z ne, potem ste na dobri poti, da trenutno situacijo obrnete v svojo dolgoročno korist.

Pred odločitvijo o spremembah strukture vaših naložb vam priporočamo, da se posvetujete s strokovnjakom.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja