Rusija nad konkurenco z nižjimi cenami nafte

Rusija nad konkurenco z nižjimi cenami nafte

Cene nafte so se znižale za tretjino, kar je s seboj potegnilo tako borzne indekse, kot tudi tečaje valut pomembnejših držav. 

Priča smo večjim premikom na trgih. Vse skupaj je posledica petkovega propada pogajanj kartela OPEC+, na katerem se članice niso uspele dogovoriti glede znižanja proizvodnje za dodatnih 1,5 milijona sodčkov dnevno. 

Savdska Arabija je zavzela stališče, da je znižanje potrebno v luči dogajanja okoli koronavirusa ter pričakovanega nižjega povpraševanja. Rusija je na drugi strani zavzela stališče, da državni proračun že upošteva morebitni šok na naftnem trgu. 

Rusija posledično poskuša izkoristiti situacijo za iztisnitev konkurence iz naftnega trga, kar bi ji pri trenutnih cenah lahko tudi uspelo. Savdska Arabija se je na vse skupaj odzvala z znižanjem cen ter napovedjo zvišanja proizvodnje. 

Drži, da bo dogajanje v svetu vplivalo na povpraševanje po nafti, vendar ocenjujemo, da je padec pretiran, saj so se cene samo v letošnjem letu znižale že za več kot 50 odstotkov. Tako visokega padca povpraševanja pa se ne pričakuje niti v najhujšem možnem scenariju. 

Menim, da je nastala situacija na eni strani priložnost za vlagatelje, ki so naklonjeni tveganju. Za vse ostale pa je situacija pokazatelj, če so njihovi portfelji skladni z njihovo naklonjenostjo tveganju. V kolikor vas dogajanje preveč skrbi, je morda čas za prilagoditev portfeljev. 

V vsakem primeru vam priporočam, da se naročite na posvet z našimi strokovnjaki. 

V primeru vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju