Kitajski trgi z visokim padcem. Bi vas moralo skrbeti?

Članek slika

Kitajske borze so ponedeljkovo trgovanje sklenile z več kot 5-odstotnimi padci. Zato bodo tudi današnje vrednosti enot premoženja skladov, ki investirajo v kitajske delnice in delnice držav v razvoju, sorazmerno nižje. 

Drži, da so trgi zadnje dogajanje okoli epidemije koronavirusa ocenili kot zaskrbljujoče. Seveda največji vpliv beleži Kitajska in njeno gospodarstvo, vendar gre tako visok enodnevni padec pripisati temu, da so bile kitajske borze v preteklih dneh zaradi praznovanja novega leta zaprte. Posledično se je padec, ki bi ga sicer doživljali postopoma, zgodil le v enem trgovalnem dnevu. 

Ocenjujemo, da je strah pretiran in da so trgi pretiravali. Vpliv na Kitajskem in širše bo zelo omejen (gledano v deležu BDP) in je veliko višja verjetnost, da predstavlja trenutno dogajanje priložnost za vstop. Kitajsko namreč v Naložbenem odboru še vedno vidimo kot zgodbo, ki ima veliko potenciala, ki ga še ni izkoristila. 

Ni dvoma, da gre za trg, ki mora predstavljati le manjši delež portfelja vlagateljev. Vsekakor pa gre za trg, ki ga vlagatelji z dolgoročnim horizontom in ustrezno naklonjenostjo tveganju, morajo imeti. Kitajska je, poleg Rusije in balkanskih držav, ena redkih iz segmenta držav v razvoju, ki so v tem trenutku privlačne. 

V kolikor vas dogajanje v zadnjih tednih skrbi, vas pozivam da stopite v kontakt s svojim finančnim svetovalcem. V kolikor tega še nimate, se naročite na sestanek z našimi strokovnjaki. Prvo srečanje je brezplačno. Obenem pa boste prejeli naše zadnje aktualne mesečne smernice, s katerimi si lahko tudi pomagate pri sestavi vašega naložbenega portfelja. 

Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno, da tudi lastnika spletnega mesta. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja