Drugo mnenje: Pričakovanja za leto 2020

Članek slika

Leto je bilo za delniške trge pozitivno. Kakšna so vaša pričakovanja za prihodnje leto? So tečaji že prenapihnjeni?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Ne samo leto, za nami je izjemno desetletje, ki se je začelo s kar osmimi zaporednimi pozitivnimi leti (če gledamo ameriški trg, ki velja za benchmark). Prvo negativno leto je bilo leto 2018, ko je ameriški indeks S&P 500 izgubil dobre 4 odstotke. To pomeni, da bo kar 9 od 10 let tega desetletja pozitivnih za vlagatelje. Dogajanje znotraj posameznega koledarskega leta je bilo sicer večkrat bolj razburljivo, kot kažejo številke, vendar se dolgoročni vlagatelji z dnevnimi nihaji ne bi smeli ukvarjati.

Številni opazovalci sicer pravijo, da je trg umetno napihnjen in je rast posledica politike centralnih bank, odkupovanja lastnih delnic in da rast ni podprta s fundamenti. Pri podrobnem pregledu pa dobimo popolnoma drugačno sliko: rast zadnjega desetletja je bila skoraj v celoti posledica fundamentov. Pokojni legendarni investitor Jack Bogle je v letih pred smrtjo predstavil formulo, s katero je lahko izračunal, ali je rast posledica fundamentov ali špekulacij. Glede na to formulo so bili za rast tečajev delnic v zadnjem desetletju v 97 odstotkih primerov odgovorni fundamenti, špekulativni nakupi pa so odgovorni le za 3 odstotke vse rasti, ki so je bili deležni vlagatelji.

Zgornji podatek seveda ne pove veliko o prihodnjih donosih, z izjemo tega, da vrednotenja niso preveč napihnjena (čeprav so visoka). Za to, da bi lahko poskusili napovedati prihodnja gibanja, je treba pogledati trenutne podatke ter pričakovanja. Vrednotenja, obravnavana v prejšnjem odstavku, lahko v naši napovedi že upoštevamo. Drugi pomembni dejavnik je rast svetovnega gospodarstva. Le-ta, kot navajajo vse inštitucije, bo pozitivna, čeprav pod dolgoročnim povprečjem; na pozitiven obrat pa kažejo tudi kazalci, ki merijo proizvodno aktivnost. Če bodo na vidiku težave, bodo na pomoč priskočile tudi centralne banke in z izjemo ECB, imajo ostale centralne banke še precej prostora za lajšanje bolečin. Kaj pa dobički podjetij? Nenazadnje so ti še najbolj odgovorni za prhodnjo rast cen delnic. Tudi na tem področju, čeprav počasnejša, bo rast ostala pozitivna.

Glede na vse zapisano, bi zelo težko verjel, da bomo leto 2020 zaključili nižje, čeprav je verjetnost za dvomestno rast tečajev precej nizka. Na mestu je tudi opozorilo, da tudi negativnega scenarija ne gre izključiti, saj so trgi v tem trenutku bolj občutljivi na morebitne negativne novice. Z zagotovostjo lahko napovem le, da bodo nihanja delniških tečajev v letu 2020 višja, kot smo jih bili vajeni letos.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja