Analitiki: Pazite se tehnološkega sektorja

Članek slika

Pretekli donosi niso garancija prihodnjih donosov. Še posebej bi to v tem trenutku veljalo za tehnološki sektor, saj je v luči trenutnega dogajanja - trgovinske vojne, vrednotenja, prihodnjih napoved rezultatov - previsoko vrednoten, opozarjajo analitiki.

Eden izmed najbolj vplivnih analitikov tehnološkega sektorja pravi, da mu ni všeč, kar trenutno spremlja pri tehnoloških podjetjih. Toni Sacconaghi svari vlagatelje, da so trenutna vrednotenja, gledano na napovedi prihodnjih dobičkov, najvišja v zadnjih 15 letih. Obenem napoveduje normalizacijo oz. padec vrednosti v prihodnjih 12 mesecih.

Drži, da je tovrstne napovedi smotrno jemati z rezervo, saj nihče ne pozna prihodnjega dogajanja. Toda, ko eden izmed bolj vplivnih analitikov tega sektorja napove dvomestni padec v prihodnjem letu, bi bilo morda smiselno, da smo bolj pozorni na dogajanje.

"Pričakujemo dvomestni padec prihodkov v segmentu polprevodnikov in tehnoloških storitvah," pravi Sacconaghi. Še vedno pa analitik ni pripravljen v celoti odpisati tehnološkega sektorja, saj vidi priložnosti pri podjetjih, katerih vrednotenja so pod povprečjem, saj so fundamenti sektorja še vedno dobri.

Tehnologija na udaru v primeru nižanja obrestnih mer

Če se opremo na preteklost (prihodnosti žal ne poznamo), so bila tehnološka podjetja tista, ki so najbolj trpela ob začetku cikla nižanja obrestnih mer Federal Reserve, saj je njihova donosnost v prvi fazi cikla nižanja za splošnim indeksom trga zaostala kar za 13 odstotnih točk. Najbolje pa so jo odnesla farmacevtska podjetja, saj so primerjalni indeks S&P 500 v istem obdobju v povprečju premagala kar za 9 odstotnih točk. Zato bi bilo mogoče bolje, da se posvetite temu segmentu... ampak več o tem v prihodnjih objavah.

Vlagatelje pozivamo, da svoje naložbene portfelje prilagodijo skladno s trenutnim investicijskim okoljem, ter na ta način izkoristijo naložbene priložnosti, ki  jih trg v takem okolju ponuja.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected]

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja