Drugo mnenje: Slabi rezultati so znova postali dobri za vlagatelje

Članek slika

Nazadnje ste zapisali, kateri sektorji najbolj rastejo med ciklom zniževanja obrestnih mer Federal Reserve. Ste prepričani, da bo temu tudi tokrat tako?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Na kratko povedano, nisem prepričan, da bomo tudi tokrat priča ponovitvi scenarija iz preteklosti. "Kupite vse, kar lahko!" bi lahko rekli, da je sporočilo Federal Reserve in Evropske Centralne banke oz. so to tako razumeli vlagatelji, saj se borzni indeksi znova gibljejo okoli rekordnih ravni. Istočasno se zahtevane donosnosti dolgoročnih obveznosti nižajo do najnižjih ravni v letošnjem letu. To ne pomeni, da "zdravilo" učinkuje. Pomeni le to, da lajša bolečine vlagateljem, ki smo postali "zasvojeni z zdravilom", katerega so nam predstavili že pred 10 leti. Zrasle so tudi cene plemenitih kovin, kar pomeni da so vlagatelji prepričani, da bo Fed dejansko znižal ključno obrestno mero in znova poskusil z napihovanjem vrednotenj vrednostnih papirjev prestaviti normalizacijo razmer.

Da bi lažje ponazoril logiko trgov, ki je zaradi vsega dogajanja postala realnost, lahko povem, da si vlagatelji sedaj želijo slabe gospodarske podatke vse do naslednjega zasedanja Fed (julij 2019), s čimer bi znižanje obrestnih mer postalo zagarantirano. Smiselno bi bilo, da bi si želeli dobre gospodarske in korporativne kazalce, ki bi upravičili rekordna vrednotenja, katerim smo na trgih priča. Nižanje obrestnih mer enostavno pomeni napihovanje današnjih vrednotenj na račun nižjih vrednotenj v prihodnje, kar se tudi že odraža v pričakovanih prihodkih ameriških korporacij.

Slabe novice so morda res postale dobre novice, če se osredotočimo na kratkoročne napovedi. Pričakujem pa, da slabe novice ne bodo dobre dlje časa, saj bodo vlagatelji sprevideli, da nižanje obrestnih mer nima takega vpliva na gospodarstvo ali dobičke podjetij, kot ga je ukrep imel pred 10 leti.

Laično povedano, ukrep ne bo imel nikakršnega učinka na več kot polovico prebivalstva ZDA; ne bo pomenil višjih plač za okoli 90 odstotkov zaposlenih v ZDA; ne bo zagnal proizvodnega sektorja in tudi ne bo plačal pologa, potrebnega za hipotekarno posojilo mladim družinam. Ukrep pa bo spodbudil potrošnike in podjetja, da se še bolj zadolžijo in špekulirajo v okolju, katerega bi lahko sedaj že označili za tveganega. Kratkoročna slika je morda res pozitivna, dolgoročna pa vsekakor nejasna.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja