Borzni komentar: Priložnost ali razlog za umik?

Članek slika

Maja prodaj in se vrni jeseni, je znan borzni izrek. Če bi ga upoštevali, bi v zadnjih petih letih takšno odločitev lahko obžalovali. Zdaj po več kot desetletju bikovskega trenda, pa so na vidiku težave, saj je tokratni maj poskrbel za veliko negotovosti.

Glavni razlog gre iskati predvsem v zaostrovanju odnosov med ZDA in Kitajsko. Če smo prej domnevali, da se Trump z grožnjami Kitajski in ostalim trgovinskim partnericam le "na čuden način pogaja", se je izkazalo, da je pripravljen tudi ukrepati. Vse skupaj je prestrašilo vlagatelje in smo po novih rekordih doživeli popravek tečajev. Najbolj na udaru so bila podjetja, katerih poslovanje je močno odvisno od kitajskega trga in / ali od surovin, ki jih morajo ameriška podjetja izvažati iz Kitajske, saj je tudi ta poskrbela za povračilne ukrepe. 

Geopolitične napetosti so tako postale ena glavnih nevarnosti za nadaljevanje borzne rasti. Kar je pozitivno, je to da zgodovinsko geopolitično dogajanje (razen v primeru vojn in podobnega) nima večjega oz. dolgotrajnega vpliva na kapitalske trge. Tudi svetovna gospodarska rast, čeprav se upočasnjuje, je še vedno pozitivna in ni videti sistemskih težav, ki bi lahko vplivale na pojav krize. Namreč nevarnost za korekcijo vedno obstaja in po rasti v prvih mesecih letošnjega leta je korekcija v prihodnjih mesecih še toliko bolj verjetna. Krize pa ne nastanejo zaradi napihnjenosti tečajev ampak zaradi sistemskih težav, pri katerih se pokaže, da je gospodarstvo na precej višji ravni, kot bi moralo biti. Zato ocenjujem, da je trenutno dogajanje bolj primerno za nove nakupe, kot pa prodaje. 

V vsakem primeru pa je potrebne več previdnosti, saj so tečaji delnic trenutno veliko bolj občutljivi in lahko kakšna novica, ki bi še pred nekaj leti bila spregledana, danes zniža tečaje tudi za nekaj odstotkov. Pri Vzajemcih ocenjujemo, da je okolje še vedno primerno za investiranje v delnice, vendar poudarek dajemo bolj na evropske trge ter na trge v razvoju. Zanimiva se nam zdi tudi Slovenija, ki je v luči poslovnih rezultatov Krke bila eden redkih trgov, ki je v zadnjih tednih beležil rast tečajev.

Kar se tiče Krke, je še vedno ena boljših slovenskih delnic oz. bi lahko rekli, da kar najboljša. Pozitivni rezultati so bili pričakovani in tudi za letošnje leto se pričakuje pozitivna rast. Eden glavnih trgov je še vedno Rusija oz. regija Vzhodna Evropa, kjer po stabilizaciji razmer in valute podjetje lahko zopet normalno posluje. V vsakem primeru pa ocenjujem, da je cena delnice še vedno privlačna, privlačne pa so tudi dividende. Slovenski trg je neke vrste posebnost v Evropi, saj se še vedno ni pobral po zadnji finančni krizi, tako da tudi v prihodnji ne bo tako dovzeten za padce, saj bodo blue chipi v primeru padca za 15 ali 20 odstotkov postali tako privlačni, da se bodo zaradi nakupov iz strani vlagateljev hitro pobrali. 

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja