Drugo mnenje: Naj izberem dividendne delnice?

Članek slika

Zanima me, če naj za dolgoročno varčevanje v delnicah izberem dividendne delnice?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Sklepam, da govorite o velikih stabilnih podjetjih z dolgo zgodovino, ki izplačujejo dividende. Po navadi gre za velike blagovne znamke in dolgoročno gledano so tudi bolj stabilna in glede na podatke na dolgi rok tudi bolj donosna naložba. Stabilnost gre pripisati dejstvu, da imajo podobna podjetja precejšnjo zalogo denarnih rezerv, s katero bodo v prihodnje pokrivali izplačilo dividend. Gledano tako, je to lahko smiselno. Pri odgovoru pa bi se rajši osredotočil na celoten segment podjetij, ki izplačujejo dividende.

Zanimiva je raziskava, objavljena leta 2016 na SeekingAlpha, v kateri je avtor primerjal donosnost podjetij v 90 - letnem obdobju, pri katerih je te razdelil na tiste, ki izplačujejo dividende in na drugi strani na te, ki teh ne izplačujejo. V 90 letih bi s prvimi ustvarili več kot trikrat več denarja. To pomeni, da bi vsako leto z dividendnimi delnicami v povprečju ustvarili za 1,48 odstotka višjo donosnost (anualizirana donosnost 8,61 odstotka proti 10,09 odstotka). Pri podrobni analizi je avtor tudi ugotovil, da bi za višjo donosnost obenem sprejeli nižjo stopnjo tveganja - to je tista "alfa", katero vsi investitorji iščemo.

Čeprav so se podjetja iz prve skupine zelo dobro odrezala na dolgi rok, niso bila vedno boljša od podjetij, ki ne izplačujejo dividend. V 90-ih letih, ko so vrednosti delnic tehnoloških podjetij z nizkimi prihodki letele v nebo, so bile delnice nedividendnih podjetij bolj donosne od dividendnih. S temi bi v povprečju ustvarili 5 odstotkov več na leto, kar je ogromno. Desetletje zaostanka je dočakalo obrat s pokom tehnološkega balona.

Kako lahko te zgodovinske podatke uporabimo v trenutnem okolju? Dividendne delnice so vsekakor v prednosti zaradi nizkih obrestnih mer, saj je dividendna donosnost višja od donosnosti 10-letnih državnih obveznic, kar delnice naredi bolj privlačne. Nedividendna podjetja so sicer lahko bolj donosna v obdobjih močne gospodarske rasti, saj dobičke namesto vlagateljem, vračajo nazaj v podjetje in s tem širijo poslovanje. Ampak plačevanje za delnice podjetij, ki so zgodovinsko gledano bolj volatilna, je lahko tvegano početje v zadnji fazi gospodarskega cikla.

Za tiste z dolgoročnim pogledom bi rajši izbral podjetja, ki izplačujejo dividende, saj so na dolgi rok ustvarila višjo donosnost ob nižji nihajnosti in nižjem tveganju. Pričakujem, da bodo ta podjetja tudi v prihodnje bolj donosna, v kolikor na vse skupaj gledate dolgoročno. Vsekakor pa morate paziti, da pred nakupom delnic opravite vso potrebno raziskavo, po potrebi za mnenje povprašate neodvisnega finančnega strokovnjaka, in v nobenem primeru ne investirajte previsok delež portfelja izključno v dividendne delnice ampak poskrbite za razpršitev tudi med druge naložbene tipe.

Strokoven nasvet lahko prejmete tudi s koriščenjem storitve Aktivne finance, katero brezplačno lahko izkoristijo vsi sodelujoči v naši nagradni igri.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja