Morgan Stanley: Vlagatelji, ki pričakujejo rast, bodo razočarani

Članek slika

Ameriške delnice rastejo navkljub recesiji dobičkov podjetij, zato so številni vlagatelji in analitiki povlekli vzporednice z letom 2016, ko smo bili priča podobni situaciji in še vedno beležili krepko rast. Toda analitiki Morgan Stanley svarijo, da bodo tisti, ki pričakujejo ponovitev 2016, razočarani. 

Leta 2016 je ameriški indeks S&P 500 pridobil 9,5 odstotkov, čeprav je dobiček na delnico znašal le 1,2 odstotka, kažejo podatki FactSet. Biki sedaj upajo, da bomo letos priča podobnemu razpletu, sedaj ko so napovedi dobička na delnico indeksa S&P 500 padli na negativnih 2,5 odstotka. 

Mike Wilson, analitiki Morgan Stanley, je v ponedeljkovem sporočilu za vlagatelje zapisal, da obstajajo trije dejavniki, ki bodo preprečili ponovitev leta 2016: ostrejša monetarna politika v ZDA, manjše stimulacije kitajske vlade in domače gospodarstvo (ZDA), ki operira nad svojimi trenutnimi zmožnostmi. To je v nasprotju s splošnim prepričanjem borznih bikov, ki so po katastrofalnem decembru napovedovali rast trgov (in tudi zadeli), nadaljnjo rast pa argumentirajo s trenutnim stanjem, stališčem Federal Reserve (Fed) in kitajskimi stimulacijami gospodarstva. 

Čeprav je stališče Fed pomagalo k obratu trgov, je današnje stanje precej drugačno od tistega iz leta 2016, saj je ameriška centralna banka v tistem trenutku le enkrat dvignila ključno obrestno mero, bilanc pa še ni krčila. 

Tudi kitajske stimulacije gospodarstva niso tako visoke, kot tiste iz leta 2016, svoje stališče argumentira Wilson. 

Glede tretjega argumenta, analitik pravi, da je ameriško gospodarstvo leta 2016 delalo pod svojimi zmožnostmi. Trenutno stanje pa naj bi kazalo na to, da dela precej nad svojimi zmožnostmi, glavni pokazatelj tega pa je trg dela. 

V kolikor gre poslušati analitika, bi se morali vlagatelji v tem trenutku pozicionirati bolj defenzivno, saj meni da v prihodnjih tednih obstaja precej nevarnosti za popravek na trgih. 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja