Kaj lahko v tem tednu pričakujemo na kapitalskih trgih? 

Članek slika

Vlagatelji bodo spremljali dogajanje na relaciji ZDA - Kitajska ter dogajanje na naftnem trgu. 

V letošnjem letu so bile najdonosnejše delnice podjetij tehnološkega sektorja. Samo v preteklem tednu so delnice tehnoloških podjetij na ameriških borzah zrasle za okoli 5 odstotkov. Splošni trg pa je pridobil 3 odstotke, kar je največ po novembru lanskega leta. 

Veliko se piše o delnicah, bolj malo pa o surovinah, čeprav so bile te letos še najbolj donosne. Povprečna rast surovin letos znaša 14 odstotkov, med tem ko so setovne delnice v letošnjem letu pridobile dobrih 11 odstotkov (kar sploh ni slabo). Za rast segmenta surovin so v največji meri odgovorne cene nafte ter zlata. Na mestu je seveda tudi svarilo, da ne pričakujte nadaljnje rasti cen nafte, v kolikor se realizirajo nevarnosti glede upočasnjevanja svetovnega gospodarstva. 

V tem tednu bomo priča dvem pomembnejšim dogodkom na naftnem trgu, ki bosta diktirala nadaljnje gibanje cen nafte. V sredo bo EIA (Energy Information Administration) objavila tedensko poročilo glede zalog nafte. Pričakuje se nadaljnje nižanje zalog, saj smo še vedno priča nižanju proizvodnje. 

V petek pa bo objavljeno poročilo glede števila naftnih rafinerij v ZDA, ki razkrije, koliko jih je v vsakem trenutku aktivnih. 

Trgovinski sporazum in zasedanje Federal Reserve

Pogovori glede trgovine med ZDA in Kitajsko so v preteklih tednih zastali in načrt, da bi Trupm in Xi podpisala končni sporazum na srečanju konec tega meseca, ni več aktualen. Viri pravijo, da sta strani sicer bližje dogovoru, kot še nikoli, Trump pa pričakuje podpis v 3 do 4 tednih. 

Na vrsti je novo zasedanje Federal Reserve. Sedaj že vemo, da je Fed postal "bolj potrpežljiv" in zdi se, da so čisto vsi zadovoljni s trenutno višino obrestnih mer. Podatki kažejo, da obstaja 1,3 - odstotna verjetnost za spremembo višine obrestnih mer. 

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja