Drugo mnenje: Kaj je primerjalni indeks?

Članek slika

Opazil sem, da ob začetku leta številni upravljavci premoženja govorijo o tem, ali so premagali primerjalni indeks. Kaj sploh je indeks, ko govorimo o investiranju?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Indeksi so neke vrste merilo. Dajo nam boljši pogled na to, kje se je trg nahajal v preteklosti in kje se nahaja danes. Temu so bili vsaj namenjeni v svoji izvirni obliki. Charles Dow, soustanovitelj Dow Jones & Co., je izračun prvega indeksa objavil leta 1884. Indeks je bil merilo gibanja 11 delnic podjetij, ki so predstavljali temelj ameriškega gospodarstva. Kar 9 od teh je bilo povezanih z železnicami. Originalen indeks ni bil uspešen pri svojem namenu in je bil leta 1896 predstavljen indeks Dow Jones Industrial Average, vrednost katerega še vedno zasledimo na naslovnicah največjih svetovnih finančnih časopisih.

Od prvega indeksa do danes se je zelo veliko spremenilo. Glede na trenutne podatke trenutno na svetu obstaja več kot 3,7 milijona različnih indeksov. Ta podatek mnogi uporabljajo kot argument pri trditvi, da so indeksi v današnjih časih postali neuporabni. Še vedno pa indekse sestavlja omejeno število delnic podjetij in še vedno merijo stanje trga oz. posameznega dela trga.

Razvoj indeksov je zelo veliko prispeval k razvoju investicijskih produktov. Prvi indeksi skladi so se pojavili v 70-ih letih prejšnjega stoletja in s tem so indeksi nehali biti merilo ampak so postali cilji, katere so morali zasledovati upravljavci premoženja. Ta evolucija je spodbudila nadaljnji razvoj. Investicijski skladi so bili še vedno zelo dragi, trgovanje tudi, upravljanje pri združitvah in prevzemih posameznih podjetij pa je bilo prezapleteno; številni trgovalci so namreč poskušali prehiteti dogodke in so cene delnic večkrat pognali v nebo, še preden je upravljavcem uspelo prilagoditi naložbeni portfelj.

Vse skupaj je spodbudilo razvoj vedno hitrejših in cenejših rešitev, posledica česar je večje število indeksov in tudi nižji stroški za varčevalce, sredstva katerih so investirana v investicijskih skladih. Čeprav zelo veliko indeksov ni več namenjena svojemu namenu, jih večina še vedno meri stanje posameznega segmenta trga. Ostali pa so bolj kot ne orožje v vojni med zagovorniki pasivnega in zagovorniki aktivnega investiranja.

Indeksi se bodo razvijali tudi v prihodnje, zmagovalci pri tem pa bomo vlagatelji. Njihova uporaba pri merjenju uspešnosti upravljavcev bo slednje prisilila k nadaljnjemu nižanju stroškov in k vedno bolj uspešnemu upravljanju sredstev.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja