Koledarske anomalije: Kako se obnašajo trgi po pozitivnem januarju? 

Članek slika

Februar zgodovinsko gledano ne spada med najboljše mesece. Letošnji februar pa bi lahko, če se oziramo predvsem na primerjavo s preteklostjo, postregel s pozitivnimi donosi. 

Ko govorimo o koledarskih anomalijah, moramo zadevo vzeti z malo večjim zadržkom, saj govorimo o posameznih vzorcih, podlage katerih ne moremo iskati v rezultatih podjetij, gospodarskih kazalcij ali kakšnih drugih realnih kazalcev. Gre za posamezne anomalije, ki na trgu nastanejo ker jim številni vlagatelji sledijo in posledično premaknejo trg. Ne obstaja nikakršna garancija, da bo do posameznega premika zares prišlo. Še vedno pa so se posamezni dogodki glede na zgodovinske podatke dovolj pogosto realizirali, da so si zaslužili naziv anomalija. 

Tokrat se bom dotaknil vzorca, pri katerem februar pogosto "posnema" januarsko gibanje. Analitiki pri Bespoke Investment Group so naredili analizo gibanja trga zadnjih 50 let v februarju. "Če bi imeli 100 ameriških dolarjev investiranih v indeksu S&P 500 le v februarju zadnjih 50 let, bi sedaj imeli " dolarjev - rast v višini šestih odstotkov," so zapisali. 

Ne glede na zapisano, februarja še ne gre odpisati. Analitiki so izpostavili, da je v letih, ko je trg januarja beležil rast, je to beležil tudi februar. Od leta 1928 je po pozitivnem januarju trg februarja v povprečju zrasel za 0,39 odstotka. V zadnjih 50 letih pa je povprečna februarska rast po pozitivnem januarju znašala 1,34 odstotka, so poudarili analitiki. Korelacija deluje tudi v obratno smer.

Poleg koledarske anomalije lahko trg spodbudi spremenjeno stališče Federal Reserve glede monetarne politike. To smo sicer napovedovali že v prispevku iz 4. januarja z naslovom "Moja izbira: Trgi v razvoju in ameriške delnice".

Še vedno je na mestu svarilo, da se pri investiranju ne ozirajte tako na koledarske anomalije, kot na konkretne podatke. Pred vsako pomembnejšo investicijo pa se posvetujte z neodvisnim finančnim strokovnjakom. 

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja