Monitor: V 2019 v ospredju Evropa in razvijajoči se trgi

Članek slika

Leto 2019 je do sedaj bilo popolno nasprotje preteklega leta. Če smo lani bili priča izredno visoki volatilnosti, je dogajanje v letošnjem letu poskrbelo, da so vlagatelji pozabili na tveganja, ki jih s seboj prinese lastništvo delniških naložb. 

Med 10 najbolj donosnimi skladi najdemo večinoma take, ki so še v preteklih letih vlagateljem povzročali nemalo skrbi. Če pogledamo malce bolj podrobno, ti investirajo večinoma v evropske delnice in delnice razvijajočih se držav. Od 213 vzajemcev, ki so na voljo vlagateljem v Sloveniji, jih letos le 7 beleži negativno donosnost, ki znaša odstotek ali več. 

Strokovna ekipa Vzajemcev vam v tokratni akciji poda predlog za prilagoditev, s katerim si lahko pomagate pri dosegu ciljev in poskrbite, da bo vaše premoženje raslo tudi v takšnih okoljih, v kakršnem se nahajamo danes. In ne pozabite; oceno portfelja ter predlog za prilagoditev vam bo Naložbeni odbor Vzajemcev tokrat podal brezplačno. Svoj portfelj nam lahko do vključno 31. januarja pošljete na naslov [email protected].

Umiritev razmer je, kot kaže, prinesla rast tudi na trge, ki so bili v preteklih letih zaradi svoje neprivlačnosti že skoraj pozabljeni. Kot smo tudi že pisali, trgi v razvoju se trenutno nahajajo v podobni situaciji, kot smo ji bili priča v zadnjih dveh letih pred zadnjo finančno krizo, ko je njihova rast bila izjemna. Kot sem zapisal v prvih dneh januarja: "Kateri trgi bodo imeli največ koristi od pozitivnega dogajanja na ameriških borzah v kombinaciji s padajočim dolarjem? Nedvomno države v razvoju, ki imajo sedaj že veliko težav zaradi močnega dolarja; korelacija z gibanjem delniških trgov razvitih držav pa je že tako visoka. Torej bi opisana kombinacija imela dvojni pozitivni vpliv in bi lahko prekinila večletni zaostanek gibanja kapitalskih trgov razvijajočih se držav za razvitimi trgi." In kot kaže smo bili temu tudi priča januarja. Nikakor pa ne smete pozabiti, da hitra rast lahko s seboj prinese tudi hitre popravke, preden lahko tečaji nadaljujejo svojo pot navzgor. Stanje na trgih se je od decembra sicer stabiliziralo, a osebno menim, da še nismo iz najhujšega. Četudi smo optimistični glede trenutnega borznega dogajanja, je za nami še vedno 10 let borzne rasti in so trgi sedaj občutljivi na vsako malenkost. Napetosti med Trumpom in Kitajsko so še vedno prisotne; rešitve Brexita še vedno ni; svetovno gospodarstvo se tudi ohlaja ... torej težav, ki so bile prisotne pred nekaj meseci, ko smo svarili pred korekcijo, so ostale večinoma nespremenjene. Če v ta kontekst damo tudi izjemno hitro rast borznih indeksov v prvih dveh tednih januarja (10 odstotkov), je verjetno za popravek v prihodnjih tednih zelo visoka. 

V kolikor ste dogloročni vlagatelj, vas trenutno dogajanje še ne rabi skrbeti. V kolikor pa imate tudi kratkoročne cilje, za katere boste uporabljali vaša privarčevana sredstva, je zelo smotrno izkoristiti trenutno rast za začetek umika iz delniških naložb. Vsekakor pa previsok delež delniških naložb glede na trenutno dogajanje ni smiselno imeti v portfelju. Rajši poskrbite za ustrezen del bolj varnih oblik naložb, četudi za voljo nekoliko nižje donosnosti v prihodnjih letih. 

Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno, da tudi uredništva družbe VZAJEMCI SKUPINA d.o.o. Vir podatkov je spletno mesto Vzajemci.com na dan 29.01.2019 ob 19:00.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja