Drugo mnenje: Kako prepoznati in reagirati na investicijske balone

Drugo mnenje: Kako prepoznati in reagirati na investicijske balone

V zadnjih časih se veliko govori o novem borznem balonu. Kako ga prepoznamo? In kako v takem primeru reagirati?

Odgovarja Myhajlo Todurov, miha.todurov@vzajemci.com.

Za vlagatelja, je razumevanje balonov, njihov pomen in vpliv lahko zelo uporaben pri sprejemanju modrih odločitev. Prav tako, vam to lahko pomaga pri tem, da se uprete skušnjavi in ne reagirate preveč emocionalno. Prepoznavanje borznih balonov pa v večini primerov deluje le za nazaj. Žal je tako, da ko se enkrat znajdemo v njem, tega zaradi vsega navdušenja ne prepoznamo.

Vpliv balonov je v večini primerov omejen in prav tako jih večina ostane skrita očem vlagateljev in javnosti. Nekateri izmed teh pa so prerasli v gigante, ki so na koncu povzročili gospodarske krize. Ti večji baloni vključujejo dotcom na koncu 90-ih let in japonsko borzo, ter nepremičninski sektor na koncu 80-ih let prejšnjega tisočletja. Težko je verjeti, da je bila zemlja Tokyo Imperial Palace, ki obsega vsega 1,15 kvadratnih kilometrov, v nekem trenutku vredna več kot vse nepremičnine Kalifornije. Pok takšnih balonov lahko močno načne zdravje gospodarstva in tudi naložbene portfelje vlagateljev.

Skupne značilnosti investicijskih balonov

Čeprav se obseg in sestava razlikuje, imajo investicijski baloni skupni predvsem dve stvari: emocije in tehnologijo / inovacije. Najprej, noben balon ne bi zrasel, če tega ne bi "hranile" investicije, ki jih vlagatelji delajo na podlagi čustvenih odzivov. Tovrstne investicije hitro povzročijo, da ne vidimo očitnih pomanjkljivosti in so pogosto posledica pohlepa. Nihče se namreč ne bo zanimal za investicijo, ki pada, ampak le za tiste, ki vedno hitreje rastejo. Končna odločitev tako ni posledica racionalnega razmišljanja ali razumevanja naložbe. In kot veleva pravilo: "Bojte se, ko so ostali pohlepni".

Drugi dejavnik pa gre iskati v tehnologiji oz. inovacijah. Pri večini investicijskih balonov poslovni koncept vključuje nekaj novega, kar na prvi pogled izgleda popolnoma legitimno: legalizacija marihuane, solarni paneli, tehnologija verižnih blokov, 3-D tiskanje itd. Po navadi gre za mlada podjetja, središče katerih predstavlja nova revolucionarna tehnologija in / ali ideja. V veliko primerih, brez podobnih balonov in posledičnega masivnega premika kapitala v ta podjetja, danes ne bi imeli niti približno podobnega življenjskega standarda. Za primer lahko vzamemo manijo okoli železnic v 19. stoletju. V tistem času je v ZDA propadlo dve tretjini vseh podjetij znotraj tega sektorja, a železniški sistem je ostal. Podobno manijo smo doživeli tudi pri avtomobilski industriji, čeprav je preživela le peščica od več kot 500 podjetij, ki so se v začetnem navdušenju vrgli v proizvodnjo avtomobilov. Danes podobno zgodbo spremljamo pri tehnologiji verižnih blokov in nenazadnje tudi pri legalizaciji marihuane.

Kako sprejemati pametne investicijske odločitve?

Držite se pravila, da so najpametnejše investicijske odločitve po navadi najbolj dolgočasne. Pri odločitvah se zanašajte na realne podatke, naredite lastno raziskavo, pred investicijo pa si vzemite dan ali dva za razmislek. Prav tako se ne "zaljubite" v zgodbo, ampak poskusite predvideti tudi najslabši možni scenarij. Še predno se podate v zgodbo, v katero vas prepričajo prijatelji ali sodelavci, poskrbite da vaš naložbeni portfelj še vedno sledi vnaprej začrtanim ciljem. Le tako boste lahko določili znesek, s katerim se boste lahko podali v podobne špekulativne zgodbe in ne boste obžalovali morebitnih izgub. V vsakem primeru pa se pred končno odločitvijo posvetujte z neodvisnim strokovnjakom.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov svetkapitala@vzajemci.com. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Priporoči članek prijatelju