Moja izbira: Trgi v razvoju in ameriške delnice

Članek slika

Na začetku naj poudarim, da gre za prispevek, v katerem bom izražal izključno svoje mnenje, neodvisno od mnenja ostalih članov Naložbenega odbora. Ne gre za priporočilo ampak le za osebno mnenje, kateremu bom tudi osebno sledil v prihodnjem obdobju.

Če sem še v lanski napovedi izpostavljal potrebo po previdnosti, kljub temu da smo se nahajali sredi enega izmed najbolj ugodnih okolij za rast v moderni zgodovini, bom letos ubral drugačen pristop. Res je, da se nahajamo sredi negotovega obdobja, drži pa tudi to, da vedno več kazalcev kaže na to, da smo dno korekcije že dosegli.

Zadnja potrditev je prišla po odboju tečajev ameriških delnic sredi preteklega tedna, ki je podporni nivo ameriškega indeksa le še bolj utrdil. Edini kazalec, ki se mora še obrniti je sentiment vlagateljev, ki še vedno vztrajajo v območju "panike". Kratkoročno to pomeni, da bo dogajanje na trgih precej nepredvidljivo. Ni izključeno, da se bo ameriški indeks S&P 500 pred obratom sentimenta še enkrat dotaknil meje 2.350 točk, a menim, da je odboj nad 2.800 točk znova postal realna možnost. Še več, menim da je to scenarij, ki se bo realiziral v prihodnjih dveh mesecih.

Bolj zanimivo bo spremljanje dogajanje okoli Federal Reserve in ameriškega dolarja. Ta se namreč trenutno nahaja na (pre)visoki ravni in dokler bodo vlagatelji verjeli ameriškemu Fed, da bodo letos nadaljevali z dvigi obrestnih mer (napovedana dva dviga), bi znal tečaj ostati na istih nivojih. V tem pogledu bi lahko rekel, da se strinjam z ameriškim predsednikom. Ta je v božičnem tvitu (s katerim je trge "sesul" za več kot tri odstotke) zapisal, da je edina težava ameriškega gospodarstva Federal Reserve. Fed ni edina težava, je pa vztrajanje pri nadaljevanju monetarne politike, med tem ko postaja vedno bolj jasno, da ne bo izvedljiva (razen v primeru, če želijo ameriško gospodarstvo spraviti v recesijo), škodljivo za trg. Ameriška centralna banka je do zdaj vedno delovala v prid delniškim trgom in njena ključna prednost je v tem, da je nezmotljiva. V kolikor stvari ne bodo šle po planu, lahko vodilni na nešteto načinov poskrbijo, da se njihove napovedi izpolnijo oz. če bi citiral enega izmed bolj znanih citatov ameriške nadaljevanke The Wire: "The game is rigged". Če se osredotočimo na to zadnje, Fed ne bo dopustil padca delniškega trga ob sočasnem padcu gospodarske aktivnosti, kar bi moralo analitikom postati jasno (oz. bi morali dobiti potrditev) do sredine letošnjega leta. Ob teh predpostavkah lahko z veliko gotovostjo napovem, da bo sledil padec ameriškega dolarja. Če pregledamo trenutno stanje in napovedi v luči mojih špekulacij, bi ocenil da se bo tečaj EUR / USD v drugi polovici letošnjega leta dotaknil nivoja 1,25.

Gremo naprej. Kateri trgi bodo imeli največ koristi od pozitivnega dogajanja na ameriških borzah v kombinaciji s padajočim dolarjem? Nedvomno države v razvoju, ki imajo sedaj že veliko težav zaradi močnega dolarja; korelacija z gibanjem delniških trgov razvitih držav pa je že tako visoka. Torej bi opisana kombinacija imela dvojni pozitivni vpliv in bi lahko prekinila večletni zaostanek gibanja kapitalskih trgov razvijajočih se držav za razvitimi trgi.

Sklep: zgoraj opisani scenarij je moje osebno mnenje in predvidevanje dogajanja na kapitalskih trgih v letošnjem letu. Torej, rast razvitih trgov in trgov v razvoju v prvih mesecih tega leta, ter začetek padanja ameriškega dolarja v drugem letošnjem četrtletju, v kombinaciji s še hitrejšo rastjo tečajev na trgih v razvoju.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja