Čakati ali zavarovati prihranke?

Članek slika

Po tem, ko so se trgi že po drugi letošnji korekciji popravili, se mnogi vlagatelji sprašujejo, če se še splača vztrajati na delniških trgih.

Morda ste brali enega izmed mojih zadnjih prispevkov z naslovom "Naložbeno priporočilo malo drugače", v katerem sem se dotaknil tudi osnovnih pravil za sestavo naložbenega portfelja. Kakšna razmerja naj bodo torej med posameznimi naložbenimi vrstami za različne tipe vlagateljev – od najbolj do najmanj naklonjenega tveganju. Nisem pa dopisal, da se mora tudi profil tveganja prilagajati obdobju, v katerem se nahajamo na trgih.

Vsi ste že prebirali, da se nahajamo v najdaljšem bikovskem trendu v zgodovini, a le redki bi se strinjali s takšno analizo rezultatov za leto 2018 ob pogledu na svoje naložbene portfelje. Dejstvo je, da se res (vsaj po definiciji, četudi ne več v praksi) nahajamo v dobrem okolju. Res pa je tudi, da so pritiski na tečaje navzdol vedno močnejši in zato bodo tudi korekcije, tako kot smo se tega navadili letos, vedno pogostejše. Zato je smotrno, da se tudi tveganju najbolj naklonjeni vlagatelji postopoma pomikajo po lestvici tveganja navzdol.

Kaj to pomeni? Če imate še letos portfelj, pri katerem ste v 90 odstotkih izpostavljeni tveganju, kaj mislite, da se bo zgodilo, če pride do nove krize? Spomnite se, koliko časa ste potrebovali za nadomestitev izgube iz zadnje finančne krize. Sicer drži, da pogoji za novo krizo še niso izpolnjeni, a drži tudi, da se le-te ne da napovedati. Tudi če do krize pride v roku dveh ali treh let, dvomim, da vas bo večina do takrat prilagodila svoj portfelj, saj nas pohlep po vsaki dodatni odstotni točki rasti v današnjih časih žene k temu, da na drugi strani tvegamo padec v višini 40 ali celo več odstotkov celotnega portfelja.

Kot sem že enkrat zapisal: opravite stresni test vaših naložb. Vzemite za primer zadnjo finančno krizo in si poglejte, kako so se v tistemu obdobju "izkazali" posamezni naložbeni tipi. To prenesite na vašo trenutno strukturo naložb in videli boste, kaj se lahko zgodi v najhujšem možnem primeru.

Ne želim vas strašiti, a nikomur ni v interesu, da po nepotrebnem tvegate preveč in izgubite vaše prihranke. Nenazadnje bomo tudi sami imeli manj dela, če bo vaš portfelj za 40 odstotkov nižji, kot je danes. Vsi, ki portfeljev še niste prilagodili oziroma menite, da ste preveč izpostavljeni tveganju, ne odlašajte, saj je stanje na trgih sedaj ugodno. Izkoristite akcijo, ki jo v mesecu decembru ponujamo Vzajemci!

Strokovna ekipa Vzajemcev vam v tokratni akciji poda predlog za prilagoditev, s katerim si lahko pomagate pri dosegu ciljev in poskrbite, da bo vaše premoženje raslo tudi v takšnih okoljih, v kakršnem se nahajamo danes. In ne pozabite: oceno portfelja ter nasvet za prilagoditev vam bo Naložbeni odbor Vzajemcev tokrat podal brezplačno.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja