V pričakovanju padca ameriškega dolarja. Kako se naj odzovejo vlagatelji? 

Članek slika

Ameriški dolar bo v prihodnjem letu izgubljal vrednost, pravijo analitiki. Podobnega mnenja smo tudi v Naložbenem odboru Vzajemcev. A katere naložbe so tiste, ki bodo v tem primeru vlagateljem prinesle največ oz. katere imajo največ potenciala? 

Analitiki Morgan Stanley napovedujejo, da bo ameriški dolar v prihodnjem letu izgubil okoli 12 odstotkov ter še nadaljnjih 5 odstotkov v letu 2020. Za vlagatelje v ameriške delnice to nikakor ne more biti spodbudna novica. Kje pa so priložnosti? 

Naročite se na individualni sestanek z našimi strokovnjaki

Trenutno gledano, niti ameriških delnic še ne bi zanemarili, saj je za nami korekcija, ki je na trgih ponudila delnice zdravih podjetij po diskontnih cenah. Zato, če ste že pred korekcijo gledali morebitne naložbe, ki bi jih imeli v portfelju, korekcija naj ne predstavlja ovire ampak le boljše izhodišče za vašo dolgoročno investicijo. Gledano v ZDA so nam še vedno všeč delnice finančnih družb ter delnice podjetij iz farmacevtskega sektorja. Sektorja tehnologije pa bi se, vsaj za zdaj, še ognili. 

V Evropi smo tokrat malce bolj previdni, saj so negotovosti, povezane s političnim dogajanjem (Italija, VB in tudi geopolitične napetosti v Vzhodni Evropi) še vedno nerazrešene in predstavljajo neznanko za prihodnja gibanja kapitalskih trgov. 

Trgi v razvoju, gledano širše, so pa potencialni zmagovalci pri padcu ameriškega dolarja. Namreč rast ameriške valute je ravno tista, ki predstavlja pomemben pritisk na ta gospodarstva. Kar je tudi logično, če pogledamo zadolženost ter strukturo dolga teh držav. Tudi sentiment vlagateljev, kot izpostavljajo številni analitiki, se obrača in bi se lahko kaj kmalu znova znašli v obdobju, kot smo mu bili priča pred zadnjo finančno krizo, ko so trgi v razvoju beležili izjemno visoko rast. 

Gledano nekoliko ožje, velja izpostaviti tudi Turčijo in Rusijo. Pri prvi do izraza prihaja dogajanje v zadnjih letih, kriza in politične negotovosti, ki so tako tečaje delnic, kot tudi tečaj turške lire znižali na nivoje, za katere bi že lahko trdili, da so prepoceni. Rusija pa, navkljub vsem napetostim, še vedno predstavlja dovolj zdravo gospodarstvo in pomembno trgovinsko partnerico tako EU kot tudi Kitajske. Kakršnekoli špekulacije o umiku sankcij bi lahko zanimanje vlagateljev spodbudile še bolj. 

Ne pozabite na inflacijo 

Inflacija je ena izmed najbolj pogostih besed centralnih bankirjev v zadnjih letih. Inflacija se še vedno nahaja pod dolgoročnim ciljem vodilnih mož centralnih bank, a to ne pomeni, da bo na tej ravni vztrajala večno. Še več, kažejo se že znaki krepitve inflacije in bi se lahko hitro znašli v okolju, ko bi ta že presegala dolgoročne cilje centralnih bank. To bi bilo še vedno v skladu s politiko centralnih bank, saj gledajo povprečno inflacijo v vnaprej določenem obdobju. A za tiste, ki bodo vztrajali v bančnih depozitih, to pomeni še večjo izgubo kupne moči prihrankov.

Realne naložbe, kot so nepremičnine, fizične surovine in podobno, so odlična varovalka pred višjo inflacijo. Ne samo zaradi tega ker ohranjajo vrednost ampak tudi zaradi tega ker se jih da relativno lahko monetizirati. Morda se zdi čudno, da se o višji inflaciji pogovarjamo ravno v obdobju, ko je v medijih opaziti prispevke, v katerih razpravljajo o deflaciji oz. izjemno nizki inflaciji. A so ravno učinki ukrepov, ki so jih svetovne vlade sprejele, tisti, ki bodo v prihodnje okrepili rast cen.

Sestava portfelja za prihodnje obdobje

Vsak si želi portfelj, katerega ne bi rabili nikoli prilagajati, a je to nemogoče. Najboljši približek temu je vnaprejšnja določitev razmerij med posameznimi naložbenimi tipi, nato pa enkrat letno poskrbeti za prilagoditev v smeri izravnave začetne sestave. Zelo dobra opcija je določitev, kako visok padec je za vas še sprejemljiv oz. kako visok padec ne bo pustil trajnih posledic in temu primerno prilagoditi portfelj. Gre za neke vrste stresni test, pri katerem pri posameznemu tipu naložbe (delnica, obveznica, denar) določite za koliko lahko pade pri pojavu finančne krize ter na podlagi razmerij med posameznimi tipi naložb ugotovite, kako močno lahko zaniha celoten naložbeni portfelj v najslabšem možnem scenariju. V kolikor padec pri hipotetični finančni krizi presega vašo mejo še sprejemljivega nihaja, morate prilagoditi razmerja tako, da morebitni padci ne bodo kratili vašega spanca. Več o tem, kako sestaviti portfelj, si lahko preberete v prispevku z naslovom Naložbeno priporočilo malo drugače

V kolikor pa bi radi strokovno pomoč pri pravilni usmeritvi vašega naložbenega portfelja, imate še čas za koriščenje akcije, katero smo za vas pripravili pri Vzajemcih. 

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja