Kako na dolgi rok premagati delniški trg?

Članek slika

Da bi na dolgi rok z naložbami dosegali boljši rezultat od delniškega trga, se je bolj smotrno osredotočiti na omejitev izgub in ne na naložbe, ki nam bodo prinašale največ.

Zagotovite si svoj termin z našimi strokovnjaki!

Veliko vlagateljev je prepričanih, da delajo upravljavci premoženja slabo, če v posameznem koledarskem letu zaostanejo za primerjalnimi indeksi. Drži, da je poleg pozitivnega donosa primerjalni indeks eden izmed glavnih (ali pa za večino celo edini) kazalcev uspešnosti dela ljudi, ki se ukvarjajo z upravljanjem sredstev vlagateljev. A pri standardnih vzajemnih skladih in ETF-ih je to izjemno težko, saj tudi pri popolnem posnemanju primerjalnega indeksa pride do stroškov, ki najedajo donose. To ni nič negativnega, saj še vedno prejmemo svoj delež glede na prispevek k razvoju poslovanja podjetij, ki so vključeni v sestavo posameznega sklada. A konstantno premagovanje trga z upoštevanjem vseh dejavnikov in omejitev, ki jih imajo upravljavci premoženja, postane skoraj nemogoče početje.

Kako torej premagati trg? Pri tem na vrsto pridemo vlagatelji: vlagatelji nismo omejeni le na en sektor, panogo, tip sklada ... in zato lahko tudi prosto prehajamo med posameznimi naložbami in prilagajamo strukturo portfelja. Še vedno sicer zagovarjam stališče, da moramo v obdobjih rasti delati na tem, da v čim večji meri posnemamo gibanje trga, le da z nižjimi nihaji, četudi zavoljo nekoliko nižje rasti. Najpomembnejša razlika, s katero lahko na dolgi rok premagamo trg, je omejitev izgub v negativnem trendu; že iz logičnega razloga, da je pri visokih padcih potrebna še višja rast za nadomestitev izgube.

Poglejmo spodnji scenarij, pri katerem sem v obdobju rasti upošteval naključno gibanje trgov s krizo, v kateri bi trgi utrpeli 38-odstotni padec. Pri prvem scenariju sem predpostavil, da bo vlagatelj v celoti posnemal gibanje trgov:V drugem scenariju sem predpostavil, da vlagatelj zajame dve tretjini rasti v pozitivnih obdobjih in le tretjino v obdobju padcev.Ob nižjem nihanju in tudi nižji stopnji rasti v pozitivnem obdobju bi drugi vlagatelj v tem hipotetičnem obdobju premagal trg.

Lahko je reči, težje narediti

Izkoristite oktober za začetek varčevanja

Res je, da vse skupaj v teoriji izgleda precej preprosto in da bomo naleteli na veliko oviro že takoj, ko bomo vse skupaj poskusili prenesti v prakso. Najprej s psihološkega vidika, saj bi se redki sprijaznili le z dvema tretjinama potencialne rasti trgov. Druga ovira je veliko bolj očitna in ta je, da nihče ne ve, kdaj bodo trgi začeli padati.

V kolikor vam prva ovira ne predstavlja težav, se lahko pri drugi poslužujete že znanih vzorcev, kot je na primer ta, da bo skoraj vsak vlagatelj v 10 letih na trgih doživel padec trgov za okoli 50 odstotkov. In če se držimo tega pravila, bo 10 let od začetka bikovega trenda minilo marca prihodnje leto. V tem primeru bi morali vlagatelji za naslednjih nekaj let znižati izpostavljenost delniškim naložbam in se osredotočiti na naložbe, ki imajo še potencial za rast. Lahko gre za alternativne naložbe, ki niso vezane na delniške trge ... lahko pa tudi za denar ali pa varne državne obveznice. Končna odločitev bo vaša, mi pa smo tu, da vam pri tem pomagamo.

Priložnosti so na trgu prisotne tudi v kriznih obdobjih. Ali se boste teh posluževali in katere so za vas najbolj primerne, lahko ugotovite ob pogovoru s finančnim strokovnjakom. Svoj termin si zagotovite z naročilom svetovalca na podstrani Svetovanje.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja