Kaj lahko pričakujemo v drugi polovici 2018

Članek slika

Možnost trgovinske vojne je omajala optimizem, a delniški bik se še ni umaknil.

Prva polovica leta 2018 je za nami. Globalni delniški trgi so ga kljub nekaj pretresom (trgovinska vojna, Italija, višje obrestne mere), ki so načeli potrpljenje vlagateljev, zaključili v pozitivnem območju (delniški indeks MSCI World dobra 2 %). Kot je značilno za obdobje po veliki finančni krizi, so znova v ospredju delniški trgi ZDA in seveda tehnološke delnice. Na drugi strani z nižjimi tečaji pa najdemo evropske delnice ter delnice držav v razvoju.

Vir: Bloomberg

Glede na pozitivna pričakovanja z začetka leta na podlagi najvišje in tudi sinhronizirane globalne rasti v zadnjih letih, davčne reforme v ZDA in posledično visoke rasti dobičkov ter še vedno zgodovinsko nizkih obrestnih mer, smo pričakovali, da bodo delniški trgi danes malenkost višje. Razlog za umiritev evforije tiči v ameriškem predsedniku Trumpu in njegovem pogledu na mednarodno trgovino. Poleg možnosti trgovinske vojne pa sta glavni tveganji še upočasnitev kitajske rasti ter pregrevanje ameriškega gospodarstva, ki lahko prisili FED k hitrejšemu dvigu ključne obrestne mere.

Možnost prave trgovinske vojne?

Glavni razlog za upad optimizma z začetka leta je nedvomno tveganje, da smo priča zametkom prave trgovinske vojne. Čeprav Trumpa in njegovih pogledov na trgovinski primanjkljaj, ki ga imajo ZDA, še pred časom trgi niso jemali resno, zadnja dejanja kažejo, da vse skupaj ni tako nedolžno. Na začetku julija so ZDA uvedle carine v višini 25 % na 34 mrd USD kitajskega blaga, na kar je Kitajska nemudoma odgovorila. Trump je zagrozil, da bo konec avgusta uvedel carine v višini 10 % na še dodatnih 200 mrd USD, če Kitajska ne bo popustila. Napovedal je tudi 10-odstotne carine na uvoz avtov in avtodelov (cca. 275 mrd USD). Razlog je nacionalna varnost (Kanada in EU sta sovražnik ?!). Ne smemo pozabiti tudi že sprejetih carin na jeklo in aluminij.

Problem s Trumpom je, da je ustvaril kaos (verjetno njegova taktika pogajanj), kjer ni popolnoma jasno, kaj bi sploh rad. Na eni strani se ima za zagovornika proste trgovine, na drugi strani uvaja carine v imenu nacionalne varnosti. Resda imajo ZDA velik primanjkljaj na področju blaga, vendar tega ne bo odpravil z uvajanjem carin, prej ga lahko zmanjša recesija in padec povpraševanja. Rad bi tudi zaustavil razvoj Kitajske na področju tehnologije. Še najbolj vzdrži očitek, da morajo ameriška podjetja za vstop na kitajski trg predati tehnologijo kitajskim podjetjem. Ampak, da bi to dosegel in spremenil določene prakse kitajske vlade, bi bil boljši koordiniran pristop skupaj z zavezniki. Namesto tega pa bije boj tudi proti nam.

Kakšen bo razplet teh zametkov trgovinske vojne ne vemo. Če se bo zaostrila (dodatne carine), lahko pričakujemo negativen vpliv na globalno gospodarstvo in posledično padec vrednosti delniških indeksov. Ne glede na to pa vseeno pričakujemo, da gre le za nevsakdanja pogajanja ameriškega predsednika, ki bodo na koncu privedla do boljših pogojev za ameriška podjetja, ki delujejo na Kitajskem. Vendar, kadar gre za Trumpa, ni popolnoma jasno, kakšen bo konec te epizode.

FED na poti ostrejše monetarne politike

ZDA si v tem trenutku lahko privoščijo trgovinsko vojno, saj je njihovo gospodarstvo v dobrem stanju. Znižanje davčne stopnje za podjetja in dodatna stimulacija gospodarstva z javnimi izdatki sta še dodatno pospešila rast. Te dodatne spodbude prihajajo v času, ko jih gospodarstvo ne potrebuje. Brezposelnost je najnižja v zadnjih 48 letih in podjetja se soočajo s pomanjkanjem delovne sile. Višja rast plač je logična posledica tega, kar bo vplivalo na višjo inflacijo. Fed ne bo imel druge izbire, kot da nadaljuje z dvigi ključne obrestne mere, da ne pride do pregrevanja gospodarstva. Posledično bodo višje obrestne mere dosegle svoj namen in negativno vplivale na poslovanje podjetij in potrošnjo gospodinjstev.

Vir: Bloomberg

Zdi se, da bodo Trumpovi ukrepi pospešili konec gospodarskega cikla. V letu 2020 bi tako lahko bili priča okolju, kjer bodo obrestne mere na normalnih ravneh, fiskalne stimulacije pa bi se izpele. Ali bo Fedu uspelo zrežirati mehki pristanek gospodarstva, je vprašljivo. Vendar - ta vprašanja so bolj na mestu za naslednje leto.

Ali bo Kitajska ponovno stimulirala svoje gospodarstvo

Pozitivno sliko globalnega gospodarstva lahko pokvari tudi upočasnitev kitajskega gospodarstva. Zadnji makroekonomski podatki kažejo, da smo znova priča ohlajanju kitajske lokomotive. Podatki o maloprodaji, investicijah v osnovna sredstva in industrijski proizvodnji kažejo na resno upočasnitev. V preteklosti je kitajska vlada vedno zrežirala preobrat in tudi tokrat lahko pričakujemo, da bodo odgovorili z dodatnimi infrastrukturnimi projekti ter povečanjem kreditiranja. Vendar mora gospodarstvo občutiti več bolečine, preden bodo ukrepali. Razlogi so prezadolženost, presežne kapacitete določenih panog in vse večji problemi z onesnaženostjo okolja. Vendar na koncu bodo znova ukrepali, saj jim drugega ne preostane - še posebej sedaj, ko ZDA vodijo trgovinsko vojno.

Kaj naj naredijo vlagatelji

Kljub vsem potencialnim grožnjam (trgovinska vojna, Fed, Kitajska) globalno gospodarstvo tega še ni posebej občutilo. Resda se je rast iz leta 2017 umirila, še posebej v evroobmočju. Kljub temu ne moremo reči, da so se možnosti za recesijo v naslednjih 12 mesecih dramatično povečale. Znižanje davčne stopnje in fiskalne spodbude v ZDA so močan pozitivni šok, v primerjavi s katerim negativni dejavniki zbledijo. Poleg tega dobički ameriških podjetij, prav zaradi davčne reforme, dosegajo nadpovprečno rast ( > 20 %).

Pozitivna stran nenehnih skrbi je ta, da vrednotenja ostajajo zmerna in ne moremo govoriti o ekscesih. Pričakovan PE za ZDA znaša 17,5, kar je nad zgodovinskimi povprečji. Ostali trgi so videti manj evforično (trgi v razvoju kotirajo pri 12-kratniku, Evropa 14,8 ter Japonska pri 13,7). To kaže, da pričakovani donosi ostajajo na ravneh med 7 in 9 %.  

Vir: Bloomberg

Vlagateljem naj tako še naprej ohranijo svojo ciljno razporeditev premoženja in naj navkljub 'strašnim' naslovom ne bežijo v varne naložbe. Najbrž se zadnja leta že ponavljamo, ampak delnice še naprej ostajajo najbolj atraktiven naložben razred. Vlagatelj, ki bo vztrajal v njih, bo deležen višjih donosov, kot bi jih dobil v netveganih naložbah. Bo pa pot do tega cilja, kot vedno, zanimiva. Vendar še vedno menimo, da vsaka korekcija ostaja priložnost za nakup. Delniški bik še ni mrtev. 

Aleš Šoba je upravljavec skladov KBM Infond.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Delnice podcenjene v primerjavi z obveznicami

13.10.2010

A. Šoba