Slovenski varčevalci pozdravili krepitev dolarja

Članek slika

Ameriški dolar je proti evru sredi aprila letos prebil mejo 1,25. Takrat se je slika na trgu nenadno obrnila in zdi se, kot da so vlagatelji končno začeli verjeti predstavnikom dveh najmočnejših centralnih bank.

Tečaj EUR / USD se je v torkovem trgovanju nevarno približal psihološki meji 1,15, kar je največ letos. Skoraj deset odstotni porast ameriške valute, proti evru, v samo dveh mesecih je precej razveselil slovenske varčevalce, ki varčujejo v vzajemnih skladih, katerih portfelj je pozicioniran v ameriških vrednostnih papirjih.

 Obrestne mere na depozite bodo še nekaj časa zelo nizke

Razloge za rast gre iskati v že prej znanih podatkih - politiki ECB in ameriškega Fed. Le da so tokrat vlagatelji uvideli, da Fed na eni strani misli resno, ECB  na drugi pa ne bo tako hitro zategovala pasu. Pretekli teden je ECB končno predstavila načrt postopne ukinitve programa odkupovanja vrednostnih papirjev, to naj bi storila do konca letošnjega leta. Prvega dviga ključne obrestne mere pa trgi ne pričakujejo vsaj še eno leto. Med tem, ko bo ECB do konca naslednjega leta ključno obrestno mero v najboljšem primeru dvignila le enkrat, bodo predstavniki Fed po napovedih to storili še petkrat. 

Če bi upoštevali le zgoraj zapisane podatke, bi lahko znova začeli špekulirati o pariteti valut in nadaljevanju trenda rasti ameriškega dolarja. A kot smo videli že v lanskem letu, na trge kratkoročno vpliva več dejavnikov. In tudi dolgoročna slika ne govori ravno v prid ameriškega dolarja. 

Delnice preveč tvegane; več poudarka na alternativi

Večkrat smo že zapisali, da se centralni bankirji ne morejo nikoli zmotiti. Če ne drugega, je ključno to da imajo v svojih rokah popolno kontrolo nad realnim stanjem, katerega lahko tudi prilagajajo. Nadaljevanje okrevanja oz. krepitve evropskega in ameriškega gospodarstva tako ni pod vprašajem, saj nad tem bdijo centralni bankirji, ki so prevzeli vlogo odločevalcev namesto politikov. Špekuliranje glede tečaja EUR / USD je lahko zaradi tega le še bolj nehvaležno delo, saj se situacija lahko hitro spremeni. 

Na tem mestu je smiselno še enkrat poudariti, da je glavna naloga centralnih bank stimuliranje gospodarstva, ne reševanje pokojninskih težav. Zato ni čudno, da so se evropski depozitarji znašli med največjimi poraženci trenutne monetarne politike. In tako bo ostalo tudi v prihodnje. Večji pokojninski skladi so se že usmerili v druge segmente trga, eno višjih rasti pa je beležila izpostavljenost pokojninskih skladov t.i. alternativnim naložbam. 

Ko govorimo o alternativah, govorimo večinoma o naložbah, ki so bile še pred leti na borzi – največkrat gre za podjetja, ki so še pred leti bila javna in so se iz trga umaknila zaradi tega ker so se lastniki rajši posvetili razvoju poslovanja in ne več zadovoljitvi vlagateljev s četrtletnimi rezultati in friziranjem bilanc. Izraz alternativna naložba se sicer uporablja za vse naložbe, ki niso delnice, obveznice ali denar. To so na primer surovine, hedge skladi, skladi zasebnega kapitala, zbirateljski predmeti in nepremičnine. Pogosto gre za bolj kompleksne dobrine, katere težje ovrednotimo in težje zamenjamo za denar. In zakaj so alternative tako pomembne? Ker lahko močno pripomorejo k stabilnosti vašega portfelja, sploh v trenutkih, ko vrednost delnic in obveznic pada.

Vsak uporabnik naših spletnih strani je enkrat letno upravičen do brezplačnega mnenje glede naložbenega portfelja. 

Zakaj bi morali (in ne bi smeli) investirati v alternativne naložbe

Če ste še na začetku svojega varčevanja, vas verjetno alternative še ne zanimajo. Vaš cilj je, da se osredotočite na varčevanje. Ko vrednost vašega premoženja zraste, je smiselno začeti razmišljati o vključitvi alternativ v vaš naložbeni portfelj.

Tudi teorija, da morate več investirati v delnice in manj v obveznice, ko ste mladi, in to razmerje s časoma prilagajati v prid obveznicam, se je v zadnjih letih v razvitem svetu, na račun alternativ, spremenila. Sedaj vlagatelji s starostjo nižajo delež delnic v portfelju in višajo delež obveznic v kombinaciji z alternativnimi naložbami.

Namen alternativ torej ni zamenjava vašega celotnega portfelja, vendar zavarovanje in razpršitev le-tega. Skoraj vsak vlagatelj z dovolj visokim portfeljem bi moral del tega nameniti alternativam. Vendar je na mestu spet opozorilo: namenjene so razpršitvi, ne zamenjavi vašega portfelja.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja