Kitajska ponudba v vrh ponesla ALTA.SI

Kitajska ponudba v vrh ponesla ALTA.SI

Ponudba kitajske skupine Hisense, ki je za Gorenje pripravljeno odšteti skoraj 300 milijonov evrov, je dodobra razburkala Ljubljansko borzo, kar ob upoštevanju 76-odstotne prevzemne premije ni presenetljivo. Skokovita rast Gorenjeve delnice, ki je sledila objavi, je dala veter v krila tudi vzajemnemu skladu ALTA.SI, ki je med največjimi delničarji Gorenja, in ki se že vrsto let uvršča med najuspešnejše slovenske sklade.

Ena izmed največjih naložb vzajemnega sklada ALTA.SI je prav Gorenje, pomemben delež sredstev pa ima v velenjsko skupino investiranih tudi vzajemni sklad ALTA HIGH INCOME! A pozitiven moment verjetno ne bo omejen zgolj na delnice Gorenja, saj bi bile lahko pozitivne posledice za Ljubljansko borzo in s tem tudi ALTA.SI tudi dolgoročnejše. »Del kupnine za Gorenje se bo namreč zagotovo prelil nazaj na trg, pri čemer pa so vrednotenja na Ljubljanski borzi precej nižja, če jih primerjamo z vrednotenji na razvitih trgih,« ocenjuje Izidor Jerman, vodja delniških naložb v družbi ALTA Skladi. Kot še ocenjuje, se z visoko prevzemno premijo spreminjajo tudi pogledi vlagateljev na vrednotenja, saj kažejo, da je poleg Gorenja še marsikatera preostala slovenska delnica podcenjena. In prav tu je tudi priložnost za ALTA.SI, ki sodi med največje vlagatelje v slovenska borzna podjetja,« še dodaja Jerman.

A tudi brez zadnje novice se zdi, da so pred slovenskim trgom kapitala svetli časi. Podjetja namreč poslujejo čedalje bolje, napovedi za gospodarsko rast Slovenije pa so spodbudne. Podjetja so se od krize zelo razdolžila in tudi na morebitno rast obrestnih mer niso več tako občutljiva kot še pred nekaj leti. Ob tem pa slovenske borzne zvezde, v katere investira ALTA.SI, izplačujejo rekordne dividende, donosi pa za nekajkrat presegajo tiste iz razvitih trgov.

Oznake: Monitor
Priporoči članek prijatelju