5 osovraženih investicij, ki imajo največ potenciala

Članek slika

Bi kupili ruske delnice? Ali morda delnice evropskih telekomunikacijskih podjetij? Mogoče celo ameriške državne obveznice? 

Kako izkoristiti potencial trgov? Kontaktirajte strokovnjake! 

Po dveh mesecih pretresov na trgih se zdi, kot da so se razmere umirile. Težko je reči, kako dolgo bodo mirni časi še vztrajali, lahko pa ta čas pregledamo, kje je trenutno največ potenciala. Pri Morningstar Investment Management so pripravili seznam 5 naložb, pri katerih na dolgi rok vidijo precej potenciala. Med njimi so seveda tudi take, ki niso niti najmanj primerne za vlagatelje, ki se bojijo nihanj na trgih, zato se pred investicijami obvezno posvetujte s svojim svetovalcem. 

1. Ruske delnice

Že tako eden izmed najcenejših trgov na svetu je pred kratkim doživel nov šok, ki je prišel v obliki novih gospodarskih sankcij. Nove sankcije še niso bile napovedane, a negotovost ostaja in to predstavlja priložnost za vlagatelje. Ruski trg, v primerjavi z razvitimi trgi drugod, je izredno poceni. Vrednost delnic številnih zdravih podjetij je nižja od njihove knjigovodske vrednosti in bi morale zrasti tudi za 100% in več, da bi dosegle povprečje, ki smo mu priča drugod. Gre še vedno za zdravo gospodarstvo, močno odvisno od energentov in finančnega sektorja. 

Vprašanje, ki si ga morajo v tem trenutku postaviti vlagatelji, je, koliko prihodnjega dogajanja je že všteto v ceno delnic. Večja ruska podjetja, ki so tesno povezana s tujino, ne morejo bankrotirati čez noč, sploh pa ne tista, katerih prihodki so odvisni od prodaje surovin evropskim državam. Kdor verjame, da se delniški trg skozi čas vrača na zgodovinsko povprečje, bi moral biti zainteresiran za vlaganje v Rusijo. Ne glede na vse pa investiranje v Rusijo ni za tiste, ki nočejo visokega tveganja in visoke volatilnosti. Poleg političnega tveganja, ki je na teh trgih večje, je tu še valutno tveganje, saj so trgi v razvoju podvrženi visoki volatilnosti nacionalnih valut.

2. FTSE 100

Delnice podjetij iz Velike Britanije so bile deležne razburljivega dogajanja, povezanega z Brexit in nedavne rasti funta. Zato so delnice teh podjetij, glede na zadnjo raziskavo Bank Of America Merrill Lynch, trenutno najmanj priljubljene med evropskimi vlagatelji. 

Prva stvar, katero morajo razumeti vlagatelji, je to da delniški trg VB ne odraža stanja v gospodarstvu. Namreč kar 70% prihodkov podjetij indeksa FTSE 100 prihaja iz tujine. Če kaj, so dobički podjetij proti koncu leta 2017 in v začetku letošnjega leta, doživeli odboj po petih letih padanja. 

3. Ameriške obveznice

Rast inflacije v ZDA je spodbudila pričakovanja, da bo ameriški Fed še hitreje zaostroval monetarno politiko, kar je spodbudilo razprodajo ameriških obveznic. Primer: zahtevana donosnost ameriške državne 2-letne obveznice je poskočila na najvišjo raven v zadnjih 10 letih. Vlagatelji bi se morali, namesto na kratkoročne novice, osredotočiti na fundamente, ki imajo na daljši rok pomemben vpliv na donosnost posameznega naložbenega tipa. 

4. Evropska energetska podjetja

Še pred 5 leti si verjetno nihče ne bi mislil, da bodo objave na Twitterju poganjale cene nafte. No, temu smo priča v zadnjih mesecih, ko trgovci spremljajo objave ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Retorika proti bližnjevzhodnim državam in politična negotovost v EU bi lahko pomenila, da predstavljajo evropske energetske družbe eno izmed boljših priložnosti za vlagatelje. 

Kar je očitno, je to da bo nihajnost sektorja zaradi sentimenta in dogajanja, ostala na zelo visoki ravni. A dolgoročni potencial ostaja visok in po zadnjem padcu se je le okrepil. 

5. Evropska telekomunikacijska podjetja

V letu 2018 se je telekomunikacijski sektor med ostalimi v Evropi odrezal najslabše. A to ni razlog za zaskrbljenost, saj gre za kratkoročni trend, ki je posledica širšega dogajanja. Drži, da gre za zahtevno industrijo z višjim deležem zadolženosti, a za vlagatelje z dolgoročnim pogledom, ki lahko spregledajo kratkoročna nihanja, je razmerje med tveganjem in potencialnim donosom zelo privlačno. 

Vas zanima, v katerih naložbah lahko dobite najboljšo izpostavljenost zgoraj naštetim sektorjem? Morda ne veste, če so te naložbe sploh primerne za vaš profil vlagatelja? Ali samo potrebujete pregled vašega trenutnega portfelja in prilagoditev skladno z dogajanjem na trgih? Uporabite kontaktni obrazec Naroči Svetovalca na podstrani Svetovanje in pridobite neodvisno mnenje. 

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja