Se bo zajček prelevil v bika?

Članek slika

Današnje trgovanje na Wall Streetu bi lahko, po mnenju mnogih analitikov, postreglo s potrditvijo bikovega trga. Indeks S&P 500, na krilih dobrih poslovnih rezultatov in umiritve razmer na političnem parketu, zadnje dni posega po vedno višjih vrednostih. Tokrat pa se je znašel na pomembnem razpotju. 

Trend rasti, ki smo mu priča aprila, je dosegel eno izmed pomembnejših mej, ki pri indeksu S&P 500 predstavlja močno odporno mejo - 2.695 točk. Če se na tej ravni obdrži tudi danes, bi lahko to predstavljajo pomemben signal, da je korekcija za nami. V tem primeru bi lahko, brez nenadnih nenapovedanih pretresov in ob podpori dobrih poslovnih rezultatov ameriških podjetij, indeksi hitro nadoknadili izgubljeno v preteklih mesecih. 

Dejstvo je, da bo nihajnost ostala na zelo visoki ravni. To pa ne pomeni, da bodo indeksi hitro padali, saj lahko prav tako hitro tudi pridobivajo vrednost. Zadnji pretresi, povezani z dogajanjem okoli Donalda Trumpa ter špekulacijami o trgovinski vojni, so dobro pretresli trge in smo končno tudi dočakali korekcijo, začetek katere sega v zadnje januarske dni. 

Če kdo misli, da trgi v obdobjih rasti le rastejo, je žal naiven. Leto 2017 se bo v zgodovino zapisalo kot izjema, in ravno ta izjema je spremenila miselnost vlagateljev. Nenazadnje smo v letih 2015 in 2016 doživeli skupno 7 korekcij, oba leta pa sta vlagateljem prinesla pozitivno donosnost. 

Kot sem že pred kratkim zapisal, gledano tako iz tehničnega, kot tudi fundamentalnega vidika, je slika optimistična. Čeprav smo daleč od medvedjega trga, je stanje takšno, da bi le redki rekli, da se nahajamo v bikovem trgu. Zato nekateri analitiki pravijo, da se nahajamo v zajčjem trgu, saj smo deležni nadpovprečnih skokov v vseh smereh. 

Glede na gospodarske kazalce, se trenutno nahajamo v enem izmed najbolj zdravih obdobjih. Zaposlenost, plače, inflacija, gospodarska rast ... prav vse je na ravni, katero lahko opišemo le kot izjemno, saj so kazalci dobri povsod po svetu. Dobički podjetij, ki spadajo med pomembnejše dejavnike za borzne trge, so tudi dobri in to praktično v vseh industrijah. In nova sezona objav poslovnih rezultatov v ZDA, ki se začne aprila, bi lahko bila ravno ta katalizator, ki bo določil prihodnjo smer trgov. 

Zato lahko špekuliramo, da če se trenutne ravni indeksov obdržijo najmanj na tej ravni, če dobički podjetij bodo še naprej izjemni, negativnih političnih presenečenj (objav na Twitterju) pa ne bo več, bi lahko prav kmalu poskusili prebiti rekorde, ki so jih indeksi dosegli januarja. 

Veliko ČE, ki morajo delovati usklajeno. Na drugi strani pa precejšnja verjetnost, da to doživimo. 

Prispevek izraža stališče avtorja. V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja