Bo tehnološki IPO val končno prinesel donose varčevalcem? 

Članek slika

Tehnološki vzajemci - skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo v delnice tehnoloških podjetij - so bili v zadnjih letih eni izmed najbolj priljubljenih med vlagatelji. Bodo vlagatelji v prihodnjih mesecih končno dočakali rezultate, v upanju na katere so v te sklade investirali večje vsote denarja? 

Po rekordu, ki ga je lani dosegel ameriški tehnološki indeks NASDAQ, se je zdelo, da se bo rast nadaljevala v nedogled. To, navkljub pravilu o preteklih donosih, je vlagatelje podžgalo k novim investicijam v tehnološki sektor. Goreči zagovorniki niti niso želeli slišati o možnostih padca, a ravno to smo doživeli in tehnološki sektor je bil med zadnjo korekcijo eden izmed tistih, ki so jih padci tečajev najbolj prizadeli. 

Iz tehnološkega sektorja lahko na dnevni ravni prebiramo objave o instant milijarderjih in investicijah, ki vlagateljem prinašajo večkratnike vloženih sredstev. Najpomembnejša razlika med temi investicijami in investicijami v tehnološke vzajemce pa je v tem, da zelo veliko podjetij, o katerih prebiramo pozitivne novice, ni javnih podjetij. Torej uspešne zgodbe izkoriščajo zasebni vlagatelji ter skladi zasebnega kapitala, ki v ta podjetja investirajo v zgodnji fazi razvoja, vedno več tovrstnih podjetij se na koncu niti ne odloči za vstop na borzo. To zadnje bi se lahko, kot pravijo analitiki, investitorji in bankirji, kmalu spremenilo. Pričakuje se val prvih prodaj delnic (IPO) tehnoloških podjetij, ki že zdaj veljajo za večja in svetovno prepoznana. Proces bi vlagateljem ponudil možnost investiranja v tehnološke velikane, prvotnim vlagateljem pa milijardne dobičke. Gre za nekaj deset podjetij, ki bodo na trg privabila več deset milijard dolarjev svežih sredstev.  

Prvo letošnje četrtletje je že poskrbelo za to, da gre vse po planu. Doživeli smo dva odmevna IPO - Spotify in Dropbox. Torej nekaj, kar so vlagatelji čakali več let. Tehnološki IPO so letos že zbrali več kot 7 milijard ameriških dolarjev - kar je več kot v celotnem letu 2015 in 2016 in več kot polovica vseh sredstev, zbranih iz strani tehnoloških podjetij pri vstopu na trg v letu 2017. Skupna ocenjena vrednost petih največjih zasebnih tehnoloških podjetij, ki še morajo priti na trg, presega 150 milijard dolarjev. Med te spadajo Uber, Airbnb, SpaceX, Palantir in WeWork. Ni rečeno, da bodo vsa prišla na trg, a nekaj izmed gigantov bo sigurno ponudilo možnost investiranja tudi na javnem trgu in na tem tudi intenzivno dela. 

Seveda pri teh zgodbah ne bodo le zmagovalci, kot smo lahko videli v lanskem letu. Eden izmed najbolj znanih primerov je Snap, ustvarjalec aplikacije Snapchat, ki je po vstopu na javni trg v roku nekaj mesecev več kot prepolovil svojo vrednost. Podjetja, ki prihajajo, po drugi strani večinoma imajo boljši poslovni načrt (oz. za razliko od Snapchata tega imajo), cilj in tudi zgodbo, ki ji sledijo. Ni dvoma, da bodo nekatera od teh podjetij propadla, a že z vstopom na trg bodo privabila tako visoko količino denarja, da bo le ta, po mnenju mnogih analitikov, zagnal nov val rasti sektorja. 

Gre tudi za nek naravni cikel trga, saj ob takem valu prve javne ponudbe delnic, ki prihaja, bodo številni zaposleni ustvarili ogromne dobičke in šli na svoje. S tem bodo zagnali nov cikel, saj bodo start-up podjetja, ki jih bodo ustvarili, privabili sredstva skladov zasebnega kapitala, ki bodo čez leta skozi IPO izstopili iz teh podjetij. 

Trenutne napovedi analitikov in investitorjev so optimistične. Če se bodo uresničile, bomo lahko znova spremljali rekordne vrednosti indeksa Nasdaq, vlagatelji pa bodo končno dočakali rezultate, zaradi katerih so tudi investirali v tehnološke vzajemce. 

Seznam tehnoloških vzajemcev si lahko ogledate v tečajnici skladov na Vzajemci.com. 

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja